Політичний експерт Світлана Кушнір впевнена, що не буде підвищення тарифів на електроенергію після відкриття оптового ринку, яке, згідно Закону України «Про електроенергію», має відбутися з 1 липня. Про це експерт заявила в ефірі телеканалу NewsONE.

«По-перше, у нас для того, щоб «стримувати апетити», є Антимонопольний комітет і Національна комісія, що здійсню регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. На них покладені функції відслідковувати ціну на ринку, умови договорів і власне яким чином все це працює на практиці. Окрім того, якщо буде зафіксовано змову на ринку, якщо буде зафіксовано завищення цін, то встановлюються штрафи в розмірі 10% від щорічного обороту компанії. Якщо ви подивитись на звітність енергокомпаній й побачите їх річний оборот, то зрозумієте - це страшні суми штрафів. Тому я впевнена, що генеруючі компанії не будуть іти по шляху збільшення тарифів» - вважає Кушнір.

«По-друге, недавно була заява від одного з керівників держкомпанії «Енергоатом» про те, що в разі якихось несподіваних коливань ціни електроенергії, компанія підтримає стабільність тарифів для населення, компенсує різницю, якщо буде потреба» - додала С.Кушнір.

Нагадаємо, представник «Енергоатому» під час круглого столу, присвяченого запуску нового ринку електроенергії, заявив, що компанія виступає за введення реформи з 1 липня 2019 року та готова забезпечити, щоб відкриття оптового ринку не вплинуло на тарифи для населення.

«Ми при спільній робочій групі Міненерго висловилися, що готові брати участь у підтримці тарифів для населення. Тобто новий ринок не повинен призвести до зростання тарифів для населення" – заявив 16 травня генеральний директор «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бедін.

Нагадаємо, з 1 липня набуває чинності Закон «Про ринок електричної енергії», згідно якого розпочнеться другий етап реформи енергосектору. На другому етапі реформи запрацює ринок двосторонніх договорів, споживачі зможуть обирати постачальника, який запропонує кращу ціну і якість послуг.