Середні зарплати українців за 6 років зросли більш ніж втричі. Принаймні такі дані наводить Державна служба статистики. Втім ціни не відстають за темпами зростання..

Про це пише "Сьогодні".

За останні 6 років інфляція становила майже 150%. Експерти порахували, скільки можна було купити на один середній заробіток основних продуктів харчування тоді і зараз.

"Нагадаю, 2016 року гречка була по 40 грн/кг, а капуста коштувала близько 2 грн/кг, то на середню зарплату тоді можна було купити менше гречки, ніж зараз, а капусти – більше", – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Зарплати

Більшість українців мало відчули зростання прибутків, в порівянні з тим, що показує офіційна статистика.

Хоча Охріменко підрахував, що середня зарплата українця в доларах майже зрівнялася з тією, що платили 2013 року, коли курс був 8 грн/дол (зараз – понад 26 грн/дол): було 400 доларів (3212 грн) – зараз 380 доларів (за курсом долара, 10 237 грн), він визнає, що розрахунки Держстату все більше нагадують "середню температуру по лікарні".

Причина в тому, що за 6 років збільшилася розшарування найманих працівників на бідних і багатих: майже втричі побільшало тих, хто отримує мінімальну зарплату, і більш ніж удвічі більше стало тих, у кого заробітки перевищують 15 тис. грн.

Таким чином, практично вдвічі зменшилась кількість громадян з середніми зарплатами.

Якщо перевести середню зарплату в долари, то вона зараз менша, ніж була 6 років тому.

Що буде до кінця 2019 року

Фахівці прогнозують, що в Україні ціни на продукти у 2019 і надалі зростатимуть. Втім чиновники обіцяють те ж саме і по відношенню до заробітних плат, принаймні мінімальних.

На думку директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, стримати ціни на продукти у нас зможе тільки досягнення ними паритету з європейськими цінами, а також контроль Кабміну за балансом попиту і пропозиції на ринку, насамперед це стосується овочів.

"Інакше ми знову отримаємо "цибулю №2" (цього року цибуля рекордно подорожчала через поганий контроль. – Авт.), тільки вже з якимось іншим продуктом, наприклад, з морквою", – прогнозує експерт.

Економісти прогнозують, що в до кінця нинішнього року мінімалка в Україні повинна збільшитись ще на 22-23%, а середня - вирости на 2200-2500 грн. Однак таку зарплату обіцяють лише тим працівникам, професії яких нині в дефіциті через масовий відплив населення на заробітки за кордон.

Нагадаємо, українцям повідомили, на скільки збільшиться зарплата в 2020 році.

Як повідомляв "Знай.uа", українцям заборгували мільярди, суми лише збільшуються: що відбувається.

Також "Знай.uа" писав, що Володимир Гройсман розповів у Twitter про підвищення зарплат і українці відповіли: "Ти втираєш якусь "дічь".