Православна Церква України розпочала у соцмережі Фейсбук просвітницьку кампанію з розвінчування забобонів. Зокрема, у першій публікації ідеться про хрещення дитини та місце її матері під таїнства.

"Хрещення є дуже важливим моментом в житті людини. Це Таїнство є другим народженням людини – духовним, для вічного життя у Царстві Божому. Тому й не дивно, що до цієї події завжди готуються з великою увагою", – сказано у дописі.

Автори публікації зазначають, що хрещення можна прийняти у будь-якому віці. Зазвичай дитину хрестять після того, як їй буде сорок днів – адже тоді мати може увійти до храму та бути присутньою при звершенні Таїнства. Також варто додати, що не існує ніяких обмежень у часі для звершення хрещення: хрестити можна у будь-який день року, незалежно від постів та святкових днів, та у будь-який час. При загрозі життю дитини після народження, хрестити треба якнайшвидше - для цього можна покликати священика навіть до лікарні.

глава ПЦУ митрополит Епіфаній
глава ПЦУ митрополит Епіфаній

Особливої підготовки дитини до хрещення немає. Батьки та хрещені батьки мають усвідомлено та з відповідальністю поставитися до Таїнства як до духовного народження дитини. Це велика і радісна подія, що має назавжди залишитися в родинній пам’яті.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

До речі, церковники зазначають, щоб мати була присутньою на хрещенні своєї дитини, потрібно здійснити ритуал - вводини, які можна провести на сороковий день після пологів (священик читає молитву над матір’ю в 40-й день після народження дитини).

"У випадку хрещення дитини до 40 днів та коли над матір’ю не звершені вводини, то мати під час Таїнства хрещення може стояти у притворі (невелика вхідна частина храму), і при відчинених дверях середньої частини храму усе бачити і чути", – зазначили у ПЦУ.

Митрополит ПЦУ Епіфаній
Митрополит ПЦУ Епіфаній

Нагадаємо, у п'ятницю, 24 у Києві з самого ранку проходить засідання Священного Синода Православної Церкви України.

Як повідомляв "Знай.ua", почесний патріарх Філарет розповів, що якщо б українські церкви заздалегідь знали зміст томосу, то вони б на нього не погодилися. За словами патріарха, томос ставить ПЦУ "майже в таку ж залежність, в якій знаходиться УПЦ МП від Москви".

Також "Знай.ua" писав, що прийшов час цікавих питань й не менш цікавих відповідей. Серед українців провели опитування, щоб розібратися, хто є найкращим керівником української церкви.