Якщо б українські церкви заздалегідь знали зміст томосу, то вони б на нього не погодилися. Про це Київський патріарх Філарет заявив в інтерв'ю "Сьогодні".

"Сталося об'єднання єдиної української православної церкви. На підставі цього об'єднання Константинопольський патріарх дав нам томос про автокефалію. Але ми на Соборі не знали його змісту. Дізналися вже після об'єднання. Якщо б ми знали його зміст, то ми не погодилися б на такий томос", – переконаний Філарет.

За словами патріарха, томос ставить ПЦУ "майже в таку ж залежність, в якій знаходиться УПЦ МП від Москви".

"Якщо УПЦ, то це означає, що всі українці, які живуть на території України або в еміграції – у Європі, Америці, Канаді, Австралії, Латинській Америці, які входять в Київський патріархат, то вони є нашою паствою. А томос нам каже: "Ні, ці українці, які вам належали, тепер належать не вам, а тепер належать Константинопольського патріархату", – пояснив Філарет.

Він заперечує ще один пункт томосу щодо мири.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"В томосі сказано, що ми не маємо права варити миро. Миро – це святиня, без якої не відбувається таїнство миропомазання. Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, з Стамбула, то значить, ми залежні", – підкреслив патріарх.

Третій суперечливий пункт томосу – якщо виникають конфліктні ситуації у ПЦУ, то їх вирішує Константинопольський патріархат.

"Ми не відмовляємося від томосу, але не будемо виконувати ці три умови, які записані в томосі", – сказав Філарет.

Нагадаємо, українці можуть стати власниками томосу. Тепер його копію можна придбати в релігійних магазинах.

Як повідомляв портал Знай.uа, українців запитали, хто є кращим керівником української православної церкви.

Також портал Знай.uа писав, що патріарх Філарет зробив низку гучних заяв щодо предстоятеля ПЦУ Єпіфанія і церкви в цілому.