В разі перегляду рішення Об'єднавчого собору та відновлення Київського патріархату з Філаретом Вселенський патріарх може припинити дію Томосу про надання автокефалії ПЦУ до моменту подолання канонічної кризи. Про це повідомив митрополит Переяслав-Хмельницького і Вишневського ПЦУ Олександр Драбинко на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що титул "почесного патріарха Київського і всієї України", яким постійно нарікають Філарета в ПЦУ, не затверджено ніяким соборним рішенням церкви. За рішенням Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року, владика Філарет був прийнятий до спілкування саме як "колишній Київський митрополит".

"Сьогодні, коли Томос отримано, митрополит Філарет прагне переглянути рішення Об'єднавчого собору, відновити Київський патріархат і знову очолити церкву. Однак результатом таких дій може стати, якщо не відкликання томосу, то призупинення його дії до моменту подолання канонічної кризи в Православній церкві України", - заявив Драбинко.

За його словами, суттєву загрозу для майбутнього ПЦУ складають і спроби митрополита Філарета переглянути канонічні норми функціонування ПЦУ, зафіксовані в Томосі. А саме - зберегти за ПЦУ юрисдикційну владу над парафіями в українській діаспорі та відмовитися від ротаційної моделі Священного синоду.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Що ж стосується бажання митрополита Філарета розширити інститут постійних членів Синоду з трьох до 12, то це не що інше, як спроба відмовитися від демократичної грецької моделі церковного управління на користь російської, де долю церкви вирішує вузьке коло ієрархів (в радянський час ця модель отримала сумну назву "митрополитбюро")", - припустив він.

У кінці заяви Олександр, як архієрей Православної церкви України, запевнив Епіфанія у своїй канонічній підтримці. Драбинка зазначив, що з належною повагою ставиться до історичного внеску митрополита Філарета у справу розвитку українського православ'я і щиро сподівається, що він прислухається до голосу більшості архієреїв ПЦУ".

ОФІЦІЙНО! 14 травня на сайті «Церква.інфо» було оприлюднене «Звернення патріарха Філарета до всієї української...

Geplaatst door Oleksandr Drabinko op Woensdag 15 mei 2019

Нагадаємо, настоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній допускає, що православні східного і західного обрядів в майбутньому можуть об'єднатися в одну церкву.

Як повідомляв портал Знай.иа, Филарет заявил, що його відмова від статусу патріархату перед об'єднавчим собором 15 грудня 2018 року був "чисто ситуативною" і УПЦ Київського патріархату продовжує існувати.

Також портал Знай.иа писав, що колишній Патріарх Київський і всієї України Філарет зустрівся в столичному Володимирському соборі з архієреями Православної церкви України.