24 травня відбудеться священний синод Православної церкви України. Відомо, що на ньому будуть обговорювати конфлікт всередині церкви і можливий розкол. Про це повідомив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв'ю "ВВС News Україна".

"Так, ми плануємо 24-го провести засідання Священного синоду", - сказав Епіфаній.

Він уточнив, що на синоді буде обговорюватися загальний стан справ у церкві, а також конфлікт між предстоятелем ПЦУ і почесним патріархом Філаретом.

"Звичайно, якщо ми керуємося колегіально, то відповідно на Священному синоді будуть розглядатися різні питання, і будуть ухвалені певні рішення, що стосуються нашої єдності. Тому що я, як предстоятель, і Священний синод покликані все робити для того, щоб в церкві панували єдність і мир. Ми не будемо нічого робити такого, що руйнує нашу єдність", - пояснив Епіфаній.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

За його словами, на синоді не планують розглядати зміни в статут, або відправку Філарета на упокій, про що заявляв сам патріарх.

"Навпаки, я, як предстоятель, захищав патріарха Філарета. І завдяки моїй позиції йому залишили місто Київ і все те, чим він керує зараз. Тому говорити про те, що хтось хотів відправити його на упокій – це відверта брехня", - заявив Епіфаній.

Також предстоятель ПЦУ нагадав, що згідно з нормами нового статуту, всі архієреї обираються довічно.

"Але якщо будуть якісь непорозуміння або вчинені певні дії – це буде розглядатися і Священним синодом, і церковним судом, після якого будуть прийматися відповідні рішення за статутом", - підкреслив Епіфаній.

Нагадаємо, в разі перегляду рішення Об'єднавчого собору та відновлення Київського патріархату з Філаретом Вселенський патріарх може припинити дію Томосу про надання автокефалії ПЦУ до моменту подолання канонічної кризи.

Як повідомляв портал Знай.uа, предстоятель православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній заявив, що не готовий підкорятися ультиматумам Патріарха Філарета. Митрополит наголосив, що він готовий прислухатися до порад Філарета.

Також портал Знай.uа писав, що глава Православної церкви України Епіфаній заявив, що теми гендерної рівності та прав ЛГБТ-людей нав'язуються українському суспільству Заходом мимо його волі.