Екс-заступник секретаря РНБО та екс-керівник Чорнобильської зони відчуження Сергій Парашин в час аварії був секретарем парткому та заступником директора Чорнобильської АЕС. Вночі 26 квітня 1986 року він прибув на ЧАЕС через годину після вибуху. Моменти ухвалення рішень щодо ліквідації аварії, пошук надпотужних дозиметрів, коли звичайні вийшли з ладу в реальності, – всі ці речі відбувалися за його участі.

Чорнобиль
Чорнобиль

Однак у серіалі Сергій Парашин не впізнав ні себе, ні своїх колег, настільки сценаристи змінили характери персонажів, стверджує він у розмові з Радіо Свобода.

"Реального тут небагато, але сам дух цього фільму – він корисний для дуже багатьох людей. Утім, багато деталей, звісно, не збігаються. Так, дух катастрофи переданий. Але тут керівний персонал АЕС показаний не в тому світлі. У фільмі відтінок Радянського Союзу. Тобто це – погляд Заходу на Радянський Союз, тому тут багато міфів, особливо якщо йдеться про керівні персоналії. Так, на нарадах у бункері я був поруч із директором і знаю як це відбувалося насправді. Але у фільмі це показано зовсім не так, і люди поводилися інакше", – каже один із тих, хто очолив ліквідацію аварії на місці у перші години після вибуху.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон В Україні випустили нову 5-гривневу монетку: чому вона унікальна Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

У фільмі є момент, коли заступник головного інженера з експлуатації ЧАЕС Анатолій Дятлов наказує викликати наступну зміну працівників 4-го енергоблоку. Одним із тих, за ким поїхали, був Олексій Бреус.

"Не знаю, на щастя чи ні, один із тих, які їздили вночі, збирали людей, згадав про іншого мого колегу, який жив ближче, і вони забрали його. Можливо, якби мене вночі взяли, я б зараз не стояв тут із вами і не розповідав би все це. Ранкова зміна – це все ж таки трохи менші рівні радіації, менше роботи", – згадує оператор енергоблоку.

"На Чорнобиль "натягають" якісь концепції, але реальність – набагато цікавіша", - пригадали ліквідатори.

Нагадаємо, у серіалі "Чорнобиль" від HBO помітили цікавий "ляп": зрозуміють лише українці.

Як повідомляв раніше Знай.uа, дружина кавалера ордена "За заслуги перед Вітчизною", знаменитого актора Юрія Соломіна, Ольга Миколаївна померла у віці 87 років.

Також портал Знай.uа писав, що зірка "Ігри престолів" заінтригувала продовженням мега-популярного серіалу.