10 червня віряни православної церкви відзначають день пам'яті преподобного Микити Халкідонського, відомого як сповідник. У народі це свято називають Микита Гусятник, тому що святий вважається захисником гусей. У цей день прийнято молитися святому Микиті про захист маленьких гусенят від хижих птахів і звірів.

Друга назва цього дня — Полудниці. Так іменуються духи, які зовні нагадують звичайних жінок. Вони в спекотні дні літали колами над полями і заманювали працюючих селян. Існує легенда, що вони хочуть змучити чоловіків і позбавити їх чоловічої сили.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Крім того, 10 червня люди звертали увагу і на різні прикмети погоди. Якщо день видавався тихим, чекали восени багатого врожаю. Повітря синього кольору над лісом віщує теплі дні. Колодязний журавель скрипить – до швидкої зміни погоди.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Іменини в цей день

Василь, Дмитро, Олена, Захар, Гнат, Микита, Микола, Павло, Петро, Іраклій, Семен, Галина.