У цей день відзначається народне свято Микита Гусятник. За православним календарем це дата пам'яті преподобного Микити Халкідонського, єпископа. Святого прозвали Гусятником за те, що він є сторожем маленьких гусенят.

Микита Гусятник 10 червня: заборони свята

Люди в цей день замовляли молебень преподобному Микиті, а потім виганяли гусенят на свіжий випас.

Також цей день називали Полудницею на честь духів, зовні схожих на жінок. Вони літали колами над полями і заманювали працюючих селян. Сердити цих духів було не можна, інакше вони розлютяться і спалять поля.

Полуденні духи були злими і добрими. Вони з'являлися опівдні зі сковородою у руках на полях, де вже зацвів або заколосився хліб і перевіряли, чи все нормально з посівами.

Популярні новини зараз
Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Наші пращури боялися зустрічі з полудницею, тому навіть у спекотні години закривали вікна, двері і сиділи в будинках. Виходити в поле заборонялося в цей день, а спати там тим більше було не можна. Якщо дух зловить втомлену людину, яка присіла відпочити, він нависне над нею, зачарує, залоскоче до смерті або забере з собою дітей, які залишилися без нагляду.