З липня курці в Україні купуватимуть цигарки дорожче. Через підняття акцизу на 9%, вартість тютюнових виробів злетить щонайменше на 2,2 грн за пачку в роздріб
Правда, варто враховувати, що поки продавці не вичерпають запаси вже придбаної партії, ціни змінюватись не будуть. Тому більші цифри на цінниках українці побачать через декілька тижнів.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

До чого готуватися
У більшості країн ЄС пачка коштує близько 5 євро. Українці досі можуть купувати цигарки за 1,2-1,5 євро. Верховна Рада взяла на себе зобов'язання з часом (до 2024-го) зрівняти ціни та наблизити їхдо європейських.
У результаті щорічно акциз підвищують на 20%. А в цьому році його додатково піднімуть ще й на рівень минулорічної інфляції (9%).
Таким чином мінімальна ціна за почку тютюнових виробів складе понад 25 гривень (зараз 23 грн).

А за 5 років, коли ціни вирівняються з європейськими, а акциз становитиме 90 євро, в Україні пачка цигарок буде коштувати щонайменше 90 грн. Але оскільки курс євро ймовірно також збільшиться, тому слід чекати, що і цигарки подорожчаються ще більше.

Скільки коштуютьцигарки в різних країнах Європи:
● Осло – 11,9 євро
● Париж – 8 євро
● Берлін – 6,4 євро
● Прага – 3,8 євро
● Варшава – 3,7 євро
● Москва –2,3 євро
● Київ – 1,5 євро
● Мінськ –1,3 євро
Нагадаємо, головні літні ласощі шокували цінами: 250 грн за кілограм.

Як повідомляв портал Знай.uа, у травні продукти харчування подорожчали ще на 1%.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

Також портал Знай.uа писав, що експерти прогнозують дефіцит на найпопулярнішу в Україні крупу - гречку.