Архівні документи, які до недавнього часу зберігалися під грифом" секретно, нарешті оприлюднили. Як інформує Радіо Свобода, в довідці йдеться про реальний рівень радіації.

У Києві зі студентами і туристами регулярно проводили "роз'яснювальну роботу". Це призводило до того, що британські студенти, що зібралися було їхати з Києва, несподівано приймали рішення залишитися, а в групах іноземців, які приїхали вивчати російську мову, посіяні сумніви щодо необхідності покинути місто, хоча посольства і повідомлення в західних ЗМІ рекомендували зворотне.

Багато студенти-мусульмани, які навчалися у Києві в основному на технічних спеціальностях, вважали, що аварія на ЧАЕС – це "кара господня". У донесенні від 30 травня можна прочитати, як відгукувався про аварії студент Київського інженерно-будівельного інституту з Лівану Ходр Джабер: "Це зробив бог, покаравший комуністів".

Чорнобиль
Чорнобиль

Викладачів і студентів змушували замовкнути, прали написи на стінах, збирали листівки, які в той час кияни залишали на вулицях, прагнучи розповісти іншим, що відбувається. Протидіяли в тому числі роботі журналістів зарубіжних видань, які збирали правду про Чорнобиль, їх не пускали знімати в зону відчуження.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"В документах є підтвердження того, як сильно опікали агенти КДБ знімальну групу телеканалу CBS, як вони забороняли співробітникам американського посольства взяти проби ґрунту в Києві і в зоні відчуження, щоб зрозуміти справжній рівень радіаційного забруднення. Прикладів дуже багато. Існували методички, в яких говорилося, про що можна говорити з зарубіжними журналістами або вченими з-за кордону. В цих розмовах потрібно було нав'язувати думку про те, що причиною вибуху на ЧАЕС були помилки персоналу, а не техніки або обладнання. Це було головною думкою, яку співробітникам КДБ потрібно було доносити до людей", – розповідає Олег Бажан.

Арка у Чорнобилі
Арка у Чорнобилі

Нагадаємо, у катастрофі Чорнобиля відшукали "руку Бога": розсекречено документи КДБ.

Як повідомляв Знай.uа, шоуранер з Чорнобиля присоромив голозадых любительок селфи.

Також Знай.uа писав, що Чорнобильська АЕС готує ще одну фішку для туристів.