В сучасній християнській традиції 7 липня відзначається День Івана Хрестителя. Саме звідси і походить назва свята – Івана Купала. Його святкують в ніч з 6 на 7 липня.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Івана Купала відзначають на березі річки. У день свята дівчата збирають польові квіти, з яких роблять вінки для ворожіння на судженого". Під час обрядових дій музиканти зазвичай грають на народних інструментах.

Одним з обов'язкових атрибутів святкування є опудало Марени, яке роблять для того, щоб його потім втопити. Згідно з давньослов'янським уявленням Марена є зимовим божеством, яке відчуває людина морозами, хворобами і холодом.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Після того, як опудало встановили, починається святкування. Дівчата водять хороводи навколо нього і співають пісні про кохання.

Святковий багаття традиційно роблять великим. Він має велике значення в цей день. Згідно з повір'ями, він очищає людей, які стрибають через нього. Наші предки вважали, що пара, яка, взявшись за руки, успішно перестрибувала через багаття, повинна щасливо прожити разом все життя.

Далі опудало Марени топили, після чого дівчата підходили до води. Вони ставили запалені свічки на вінки і пускали їх по воді. Це – одна з найяскравіших частин святкування. Поки вінки пливли, дівчата співали пісеньку, яка має наблизити вінок до судженого.

Вважалося, якщо вінок плавно рухається по воді, то дівчина успішно вийде заміж, а якщо буде стояти на місці, то не вийде в цьому році. Якщо вінок доплив до іншого берега, то саме там її чекає доля.

Нагадаємо, история головні традиції та обряди свята Івана Купала.

Як повідомляв Знай. ua, всі, що потрібно знати про святі Івана Купала.

Також Знай. ua писав, що категорично заборонено робити на Івана Купала.