Вже третій рік бездомним котам і собакам в Чорнобильській зоні допомагає міжнародна організація волонтерів. Вони розповідають, що тварини не радіоактивні, але якщо показник перевищує норму, то вони обмивають собаку і цього достатньо для того, щоб очистити їх від поверхневого забруднення, передає BBC Україна.

У випадку, якщо і після цього дозиметр зашкалює, то брудну ділянку вовни просто збривають.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Такі заходи допомагають забезпечити безпеку тих, хто працює з тваринами в зоні відчуження. Міжнародна команда волонтерів кожне літо проводить у зоні відчуження три інтенсивні тижні.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

За цей час вони шукають собак в Чорнобилі, Прип'яті та інших локаціях. За роки роботи будь-яких змін або мутацій у собак не спостерігають.

"Хоча ці собаки і безхатьки, вони в хорошому стані, тому що місцеві працівники і відвідувачі їх підгодовують", - розповідає волонтерка з Англії.

Важливою частиною проекту є стерилізація або кастрація тварин. Це важливо для добробуту тварин і є найбільш гуманним способом контролювати популяцію.

Згідно генетичних досліджень, ці собаки мають обмежене походження і народилися в результаті спорідненого спаровування.

Нагадаємо, медики розповіли, що буде з дітьми Чорнобиля.

Як повідомляв Знай. ua, Чорнобильську АЕС терміново накривають новим саркофагом, що сталося.

Також Знай. ua писав, що у серіалі "Чорнобиль" від НВО приховали найстрашніше.