В Україні – небачений "розпродаж" долара. Курс американської валюти в кінці минулого тижня обвалився нижче психологічного мінімуму в 26 гривень. За тиждень "зелений" упав на 50 копійок.

На цьому тижні долар продовжує дешевшати, - пише "Страна".

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Сезонні фактори

З одного боку, літнє здешевлення долара – не новина для українського ринку.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Спрацював фактор сезонності: щорічно гривня починає ревальвувати з лютого, максимально зміцнюючись до червня-липня", – пояснив "Країні" радник президента з економічних питань Данило Гетьманцев.

За словами експерта, для гривні зараз з'явилися дуже сприятливі фактори.

Крім того, слід враховувати і високий приплив коштів від заробітчан з-за кордону. Проте цей фактор тимчасовй та може різко припинитися.

Криза

Про нову кризу експерти попереджають вже давно, і, за їх словами, "перші тривожні дзвіночки" вже є, в тому числі, на товарних ринках. Так, за перший квартал цього року ціни на метал, а він теж приносить чимало валюти в український бюджет, впали на 9%, і ця тенденція триває.

Зростання ВВП забезпечує, наприклад, роздрібна торгівля, яка, за підсумками першого кварталу, зросла на 8-10%.

"Але це відбувається, насамперед, за рахунок збільшення імпорту, а значить зростає мінус у зовнішньоекономічному сальдо і валютний дисбаланс. Якщо в 2013 році він становив 3 млрд доларів, то в минулому році вже 12,6 млрд, а за п'ять місяців цього року зріс ще на 13%. Все це підвищує вразливість гривні", – попереджає Скаршевський.

Дешевого долара дали термін

Згідно зі слів економістів, спекулянт можеть обвалити долар до показників 24-25 гривень. Втім, якщо вони залишать ринок, курс почне раптово рости.

Серед факторів, які можуть спровокувати "втеча" власників ОВДП, експерти називають, зокрема, підвищення облікової ставки ФРС США.

Курс долара почне рости восени через закупівель енергоресурсів напередодні нового опалювального сезону.

На думку Ськаршевського, в серпні-вересні долар досягне запланованого в бюджеті середньорічного курсу в 28,2 гривні. Втім, якщо, як і експерти, світова криза вдарить, гривня почне знецінюватися набагато швидше і цілком може впасти до 30 гривень за долар, а то і нижче.

Нагадаємо, в Україні запустили спеціальний податок для бізнесу.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили, як сплатит податок за міжнародні посилки, вартістю від 100 євро.

Також Знай.ua писав про те, що експерти підрахували прибутки українських заробітчан в Європі.