Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС (ЧАЕС, Прип'ять, Київська область) відновило промислову експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ) після того, як ЄС офіційно передав Україні новий саркофаг на Чорнобильській АЕС.

Про це йдеться в повідомленні ЧАЕС, передають Українські Новини.

"8 липня відновлено промислова експлуатація заводу з переробки рідких радіоактивних відходів. За тиждень роботи в даному режимі на заводі підготовлено 34 упаковки готового продукту. Після 28 діб витримки упаковки з радіоактивними відходами (РАВ) будуть вивезені на захоронення у спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів", - йдеться в ньому.

Зазначається, що дозвіл на будівництво ЗПРРВ було надано ще в 2014 році, проте у зв'язку з введенням в 2014 році нових будівельних норм і правил отримання сертифіката переносилося до проведення реконструкції заводу згідно з новими вимогами.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім того, протягом першого півріччя промислової експлуатації ЗПРРВ планується освоєння проектної потужності в обсязі до 10 упаковок з РАВ на добу.

26 квітня 1986 року стався вибух на 4-му енергоблоці ЧАЕС, що став причиною наймасштабнішої техногенної катастрофи у світовій історії.

Для ізоляції зруйнованого енергоблоку протягом 1986 року над ним був побудований бетонний саркофаг.

Нагадаємо, що ліквідатор аварії на ЧАЕС заявив про страшну знахідку

Як повідомляв Знай.ua реальний ліквідатор ЧАЕС подивився серіал "Чорнобиль" від НУО і наклав на себе руки.

Також Знай.uа писав, головний герой Чорнобиля залишився за кадром.