В церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Антонія Печерського — засновника Києво-Печерської лаври і покровителя всіх руських ченців. Інші назви свята: «Антоніїв день», «Антоній Печерський», «Рясочник». У цей день наші пращури особливу увагу звертали на грім - звідси і пішла назва свята.

Саме в цей час з'являється все більше ряски на водоймах. Тому Антонія і назвали Рясочником. А Громоносцем він став, тому що з цього дня починаються зливи з грозами. І хоча в таких водоймах, в яких багато ряски, не можна купатися, все одно на Русі до неї ставилися з повагою. Ряска – їжа для риб, тварин, птахів. З неї навіть робили добрива для городів і полів. А ще вона вважалася інгредієнтом для заспокійливого і снодійного засобу. Предки вірили, що там, де ряски найбільше, живуть русалки. Тому звідти її збирали не всю, залишали, щоб русалки змогли зробити собі мереживні наряди.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 23 липня

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

А дівчата на виданні допомагали русалкам плести з ряски. Вони брали трохи ряски, плели візерунки з неї, потім кидали у воду і просили, щоб їм знайшли швидше хлопця.

Сьогодні не прибирайте ніде, ні в хаті, ні на подвір'ї. Так ви потурбуєте Дворового. А він повинен стежити за тваринами, щоб Водяний їх не завів у свої водяні володіння. Та й самі краще не підходьте до водойм, різні міфічні істоти, які живуть у воді, можуть затягнути вас до себе під воду.

Ще сьогодні добре призначати весілля, тому що тоді ви проживете вік в любові і взаєморозуміння. За традицією на шляху молодят стелили ряску. Це має захистити їх від пристріту і псування.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.