У цей день православна церква святкує «Собор Архангела Гавриїла». Інші назви свята: «День Архангела Гавриїла», «Гаврило», «Гавриїл», «Степан Савваіт». Якщо жито до цього дня вже достигло, селяни робили зачин жнив.

Сьогодні наші предки ще з ранку вирушали в поле на жнива. Вважається, що на допомогу їм приходить Архангел Гавриїл, дарує полям силу небесну, оглядає їх. Тому перед тим, як починати працювати предки просили допомоги в Божої Матері. Просили її, щоб послала сил працівникам, щоб встигли до дощів зібрати врожай. До цього дня якраз встигало жито. Перший сніп повинна зрізати найстарша жінка в сім'ї, передати незаміжнім дівчатам, а вони вже прикрасять його стрічками, який взяли з коси. Потім сніп несли додому з піснями.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 26 липня

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Перший сніп дуже шанували, ставили біля ікон, вважали, що у нього велика сила, і він може вилікувати від різних хвороб. Його давали як корм хворим тваринам, птахам, а зерна настоювали чаєм для членів сім'ї.

Ще сьогодні слід спекти особливий хліб, у вигляді хлібного колоса. Його повинні з'їсти тільки члени сім'ї, а крихти не викидати, їх треба додавати у каші. Селяни влітку працювали в полях, дуже втомлювалися, боліла спина й голова. Тому плели цілющі вінки і пояси, які носили в поле. Ще намагалися полежати в соломі, щоб позбутися хвороб.

В Степанів день було прийнято задобрювати польовика – це міфічна істота, дух полів. Для цього залишали у першій зажинці в тарілці молоко з хлібом, а в останній – кашу з маслом. Інакше він може розсердитися, перемішати посіви, згноїти зерно. Ще є повір'я, що треба послухати гомін в трубі. Вірили, що покійники спускаються на землю, щоб провідати рідний дім, а сповіщають про це гулом в трубі. Три рази перехрестіться і поставте зайвий прилад на стіл, чарку з окрайцем хліба. А от якщо сьогодні у ваш будинок залетить метелик, то це до удачі.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.