У цей день відзначається народне свято Фіногеєв день. Також це дата вшанування пам'яті священномученика Афіногена і його десять учнів, постраждалих за віру під час гонінь на християн в місті Севастії.

Фіногеєв день 29 липня: заборони свята

Зазвичай до дня Фіногея літо проходить найспекотнішу пору. Для селян це свято мало особливе значення. Вся справа в тому, що в багатьох селах починалися жнива. Перший стислий сніп вважався іменинним.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Після польових робіт слов'яни з піснями несли його на тік. Попереду йшов господар зі снопом, за ним йшли працівники. З першого снопа починали молотьбу, соломою з нього годували хвору худобу, а зерном лікували людей. Частина першого зерна обов'язково залишали для посіву.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У той же час на ниві залишали кілька колосків на корені. Цю незжату ділянку в народі прозвали «фіногенова волотка» (волотка — це верх снопу).

Із залишених на полі колосків старої завивали бороду Волоса. Згодом ці колоски категорично не можна чіпати, тому що вони призначалися в жертву давньому слов'янському божеству.

Ще наші предки пов'язували з жнивами безліч прислів'їв, приказок і прикмет, які згадували в день святого Афіногена. Серед них такі: «Перший колосок Фіногею, останній — Іллі на бороду»; «На Фіногея молися сонечку — проси Бога про відеречко»; «Прийде Фіногей з теплом і світлом — заберешся заздалегідь з жнитвом, Фіногей з дощем — копногній, хліб у снопі проросте».