Скандально відома колекторська фірма "Вердикт Капітал" програла справу через відсутність фінансової ліцензії та необхідних доказів.

Українці щосили оскаржують перепродажу своїх кредитів колекторським компаніям. Свіже рішення на цей рахунок виніс Дарницький районний суд Києва у справі №753 / 8191/13-ц. Він відмовив у зміні кредитора за позикою 918 тис. Грн на користь ТОВ "Вердикт Капітал", пише ubr.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

В ході розгляду в суді було доведено, що передача і обслуговування позики в компанії "Вердикт Капітал" - це факторингові послуги. У той же час зазначена компанія не володіє відповідною ліцензією, тому не має права тримати на балансі кредити, купуючи їх у первинних кредиторів.

"Ч. 1 ст. 1077 Цивільного кодексу України та ч. 5 ст. 5 Закону України" Про банки і банківську діяльність "передбачається, що суб'єктний склад в договорі факторингу має три сторони: клієнта, яким може бути фізична або юридична особа, яка є суб'єктом підприємницької діяльності (ч. 2 ст. 1079 цивільного Кодексу України), фактора, яким може бути банк або інша небанківської установи, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції (ч. з ст. 1079 цивільного Кодексу України) і долж нік, тобто набувач послуг або товарів за первинними договором. Фактор для надання фінансової послуги повинен бути включеним до Державного реєстру фінансових установ. В той же час, інформація про ТОВ "Вердикт Капітал" не міститься в державному реєстрі фінансових установ ", - йдеться в постанові суду.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Решта позичальників, чиї кредити виявилися в портфелі ТОВ "Вердикт Капітал" також можуть оскаржити їх передачу. Мають право наполягти на виплати до Фонду гарантування вкладів фізосіб. Платити люди і підприємства зобов'язані - зміна правонаступника не має на увазі неплатежі. Але якщо передача прав вимоги відбулася з порушенням чинного законодавства, що буде підтверджено рішенням суду, платити можна первинному кредитору.

Нагадаємо, ПриватБанк продав борги українців колекторам

Як повідомляв портал Знай.ua, українців через борги по комуналці можуть позбавити житла.

Також Знай.ua писав, що робити, якщо до вас навідались колектори.