Пам'ятайте 2018 рік і Лігу Чемпіонів у Києві? В українську столицю тоді з'їхалися тисячі футбольних фанатів. А який розгром вони влаштували у центрі міста? На жаль, подібні сміттєзвалища бувають скрізь, де є велике скупчення людей, на будь-якому фестивалі. І винні в цьому не чиновники, держава і система, а сама людина, яка демонструє деградацію на обличчя.

Відомий український фотограф Олег Кушнір побував на знаменитому фестивалі техно і танцювальної музики в Європі Zurich's Street Parade і поділився зі "Знай.uа" фотографіями, які боляче дивитися. Люди приїхали в чудове європейське місто Цюрих і перетворили його на свинарник за пару годин.

Олег Кушнір - автор всіх фото, які використані у матеріалі

Вуличний парад у Цюриху щорічно відвідує більше півмільйона відвідувачів. У цьому році він випав на 10 серпня і зібрав понад 850 тисяч осіб.

“Я часто літаю в Європу відпочивати і камера завжди зі мною, - поділився Олег. - Цього разу я хотів потрапити на парад, щоб зафіксувати і передати атмосферу свята. По суті, спочатку так все і починалося".

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Парад починається днем, з 13.00 і триває до пізньої ночі. Як розповів Кушнір, він пішов зі свята на кілька годин, щоб перезарядити техніку і продовжити зйомку, але коли повернувся, після 21.00, був просто шокований побаченим.

“Мене вразило ставлення до одного з найчистіших міст Європи. У цей момент у моїй підсвідомості як ніби все перевернулося. Я просто почав ходити і спостерігати за людьми. Це було якесь перетворення людини в "щось", яке просто не усвідомлювало, що воно робить. Всі ці сотні тисяч, де відпочивали, веселилися, там і смітили. Просто, випиваючи або з'їдаючи, кидали собі під ноги. Сміття ставало все більше, битим склом вкриті дороги. Крім того, як почати це фіксувати, інших варіантів у мене не було", - зазначив фотограф.

Олег Кушнір - визнаний майстер у жанрі портретної і концептуальної фотографії, відомий у світі як талановитий фотохудожник, виставки якого неодноразово проходили в Європі.

Олег Кушнір, фотограф

Він працював з топ-артистами, серед яких Loboda, David Guetta, Lana Del Rey, Dan Balan, Регіна Тодоренко, Надя Дорофєєва, Monatik, Анна Сєдокова та багато інших. Олег часто подорожує і бачив вже багато всього, але побачене у Цюриху вразило його до глибини душі!

Цюрих перетворився на сміттєзвалище

“Для мене стають зараз незрозумілі наступні речі: ми поступово відмовляємося від пластику, поліетилену, намагаємося сортувати сміття - в Європі це давно набирає обертів і закликає людей до цього ставитись особливо свідомо. В Україні ми тільки порівняно недавно бачимо баки для пластику - і це рідкість для нас поки що. Але справа навіть не в цьому - справа в людях, які по суті в цей момент пройшлися по всім закликам, давши зрозуміти своїми діями, що поки це не буде культурою всередині кожного, змінам не наступити. Порівнюючи з Україною і нашою культурою перебування людей на фестивалях, я згоден, що не так і гладко, але витягати скло, яке застрягле в підошві 4 рази, зі взуття, мені все ж в Україні не доводилося, як це сталося зі мною в Цюриху", - поділився Кушнір.

Він повідомив, що більшість місцевих жителів не йдуть на парад, бо спокій домінує в їхньому житті, і вони вже знають, що такого не витримають - і виїжджають з міста в ці дні.

“В ці моменти я уявив, як працівники, які зранку очищають місто, намагаються відокремити мільйони осколків скла від бляшаних банок, брудних пакетів, затоптаного і розмоклого паперу.... і мені стало ще більш неспокійніше за те, що відбувається навколо, - додав фотограф. - Місто відвідала неймовірна кількість туристів, які, на мою думку, краще загадять чуже місто (прекрасне місто Цюрих ), ніж своє. Це ж те ж саме, що просто вивантажити кілька баків сміття собі вдома на диван і в ньому спати. У мене в голові просто не вкладається, як взагалі можливо таке влаштовувати в гостях?!"

Олег зафіксував фото після цього свавілля - до 6 ранку вже все було прибрано, дороги відкриті. За його словами, місцева влада на мільйон відсотків молодці, тільки запах нагадував про все, що відбувалося кілька годин тому.

До прибирання

Після прибирання

До прибирання

Після прибирання

До прибирання

Після прибирання

До прибирання

Після прибирання

До прибирання

Після прибирання

До прибирання

Після прибирання

“Мене дуже турбує ставлення людей один до одного, до Землі, на якій вони живуть, - прокоментував Олег. - Ставитися з повагою до населення та історії міста, в який вони приїжджають. Поки що тут відбувався повальний викид сміття у простір, в Австралії випав сніг. І от скажіть тепер, що все не пов'язане у цьому світі. Тільки ось в чому винні кенгуру в Австралії, що людина настільки загадилася всередині?!"

Своїми знімками він хотів би показати людям істину - ми самі винні в усьому, що відбувається навколо нас, ніхто не думає про екологію і яку шкоду завдає планеті.

“Я як творча людина, той, чиє життя це фотографія, я захотів це все зафіксувати кадрами. Стоять напівпорожні смітники в Цюриху і купа сміття навколо, в якому валяються одурманені веселощами люди - що ще потрібно знати про культуру людини, яка живе на планеті Земля? Я сподіваюся, що хоч на 0,001% людей я просто зможу вплинути своїми фото, я завжди знаю, що потрібно почати з себе - викинути недопалок у сміттєвий бак. Це ж так просто - простягнути руку", - підсумував фотограф.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, Ліга зірок перетворила Київ на суцільний смітник - опубліковані фото.

Також "Знай.uа" писав, що закулісся курортної Одеси показали одним фото - гори сміття, сморід і свинство.

Крім цього, вчені повідомили, що людство в боротьбі за ресурси може просто зникнути.