Хімічний склад води у Чорному морі далекий від ідеалу, так як з комунальними та промисловими стічними водами туди потрапляють антибіотики, пестициди, масла і метали. Неабиякого збитку якості води та екології наносить пластик, пише журнал НВ.

Найбільші річки України (Дунай, Дністер, Дніпро і Південний Буг) несуть свої води в акваторію Чорного моря. Через це до морської води потрапляє левова частина забруднення: за підрахунками вчених, за одну годину від 6 до 50 одиниць сміття.

Чорне море

І якщо в Чорному морі на 1 кв. км припадає 90,5 одиниці сміття, то в Середземному дослідники нарахували лише 52 одиниці на аналогічну площу.

Пластик становить 83% знайденого в морі сміття.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У своїй інфографіці, що супроводжує матеріал про проблеми Чорного моря, журнал НВ розповідає про головні джерела його забруднення та порівнює ситуацію з іншими світовими водоймами.

5 основних джерел хімічного забруднення

1. Комунальні стоки (побутова хімія, антибіотики, біоциди, антипірени, пластифікатори)

2. Промислові стоки

3. Забруднення повітря (спалювання вугілля)

4. Сільське господарство (пестициди, фармпрепарати)

5. Порти і морський транспорт (нафта, захисне покриття кораблів)

Чорне море

Щільність сміття на поверхні (од. на км 2)

Малаккська протока — 579

Північна частина Тихого океану — 459

Чорне море — 90,5

Середземне море — 52

Північне море — 38

Південний океан — 6

Південно-Китайське море — 5

Британська Колумбія — 2

Чорне море інфографіка

Як повідомляв портал Знай.ua , в Одесі пройшла сильна злива, який обернувся для місцевих жителів справжнім стихійним лихом

Також портал Знай.ua писав, що в Одеській області очікується прохолодна дощова погода, можливі грози.