В Україні вже через рік у кожній маршрутці, у всіх кіосках мають бути в наявності термінали для здійснення безготівкової оплати.

Про це інформує портал "Є!".

Національний банк і Кабмін взяли курс на економіку без паперових грошей. До наступного року в Україні мають скоротити обсяг готівки до 9,5% ВВП до 2020-го.

За словами експертів, скоро наша країна, за прикладом більшості прогресивних держав, повністю відмовиться від паперових грошей.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Що і коли змінять

Завдання України – збільшити рівень безготівкових розрахунків щонайменше вдвічі. У будь-якому разі, такі плани озвучує Нацбанк.

"Поширення безготівки надасть значні переваги державі, комерційним банкам, бізнесу і кожному громадянину", – йдеться в презентації регулятора.


У минулому році, згідно з даними НБУ, 58% всіх доходів населення отримало в безготівковій формі. Але водночас тільки 18% доходу витратили за допомогою карток. Тобто левова частка українців, наприклад, отримавши зарплату, йде до банкомату, знімає гроші і витрачає їх.

Крім того, готівка - це інструмент для корупції.

Термінали скрізь

Всі вони зобов'язані надати клієнту можливість оплатити свої послуги онлайн. До літа 2019-го магазини, які продають побутову техніку з гарантією, зобов'язані встановити термінали.

До січня 2020-го термінали повинні встановити ті, хто заробляє на продажу автомобільного транспорту, а до літа наступного року, тобто вже через рік, це нововведення зачепить усіх суб'єктів підприємницької діяльності.

Щоб скоротити кількість грошей в обороті, Нацбанк також розробив купюри і монети новим, більшим номіналом. Скоро в обіг запустять монети номіналом 10 гривень, а купюри відповідно поступово зникнуть.

Нагадаємо, як українцям перерахують пенсії до кінця 2019 року та хто отримає найбільші виплати.

Як повідомляв портал Знай.ua, ще одна прогресивна карїна чекає українських заробітчан та пропонує солідні виплати за працю.

Також Знай.ua писав про те, що в уряді пообіцяли українцям підняти мінімальну зарплату. Коли громадяни отрмають від 5500 грн.