Хто не знає, що таке - День знань, це традиційно перші дзвінки і хвилювання, величезна кількість яскравих квітів і білих бантів, і, звичайно, традиційні уроки миру. Це найбільш визначний і довгоочікуваний день для всіх хто вперше переступає поріг школи.

З історії

Часто виникає питання - чому День знань відзначають саме 1 вересня, які є історичні факти пов'язані з цим святом, ми готові розповісти докладніше про це довгоочікуване свято.

Історія свідчить, що з'явилося це свято ще за радянських часів, офіційно Днем знань його стали називати після Указу Президії Верховної ради СРСР No 373-11 від 15 червня 1984 року «Про оголошення 1 вересня міжнародним святом - Днем знань», через яке - той час його доповнив Указ Президії Верховної Ради СРСР No 3018-Х «Про святкові і пам'ятні дні» від 1 жовтня 1980 року новим святковим днем. За радянських часів в цей день в школах було прийнято проводити крім загальноприйнятих урочистих заходів і урок Миру. Радянські школярі приходили на лінійку в обов'язковому вбранні - класичної шкільній формі, дівчатка в білих накрохмалених фартухах з величезними, пишними бантами, не можна було зустріти жодного хлопчика без пишного букета, який він з гордо піднятою головою ніс у подарунок вчителю.

Є ще один варіант з історії щодо конкретного дня для святкування - Дня знань, він стосується періоду Русі. Для дітей на Русі навчальний рік в школах при церквах починався з нового церковного року - свята Новоліття, який відзначали 1 вересня 1492 року. У той час, коли правителем був Петро Перший новий рік був перенесений на січень, згідно з його указом, але все ж у всіх гімназіях і університетах дата початку навчання залишилася незмінною, і тільки школярі з сільських шкіл починали свій навчальний процес з 1 грудня.

Перший дзвінок 2019

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Біля витоків сучасного свята варто видатний педагог Федір Брюховецький. Саме він придумав на 1 вересня традиції "Першого дзвоника" та інші шкільні звичаї, серед яких і святкова лінійка на День знань.

Сучасне святкування

На даний момент 1 вересня як традиційний початок навчального року відзначають всі країни пострадянського простору, а саме: Україна, Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Молдова, Туркменістан.

В Америці точної дати початку навчання немає, це може бути період з середини серпня до середини вересня. У серпні-вересні навчальний рік починається і в Німеччині. Австралійські діти йдуть в школу після 26 січня, а в Японії навесні.

Ось на сьогоднішній день 1 вересня в Україні все учні та вчителі відзначають День знань - це свято нового навчального року, в першу чергу для учнів, усіх учнів студентів, так само вчителів і викладачів, в цьому році він випадає на неділю. З цієї причини, в цьому році, кожна школа отримала можливість самостійно вирішувати в який день почати навчальний процес, деякі школи чекають своїх учнів 1 вересня в неділю для проведення урочистої лінійки, а деякі затвердили для початку навчання 2 вересня, так учні побувають на лінійці і відправляться в свої класи, для відвідування перших уроків в цьому навчальному році. Так що рекомендуємо уточнити у своїх школах коли керівництво вирішить призначити день знань, що б не спізнитися на це свято. Цей день дуже хвилюючий для першокласників і їх батьків, так як для них це абсолютно новий виток у житті. З року в рік в цей святковий день кожен навчальний заклад проводить урочисту лінійку, присвячену початку навчального року. Вже стало традицією урочисто зустрічати у всіх школах першокласників, вітаючи їх початком нового ступеня в життя.

Як правило, в більшості вищих навчальних закладів лінійки практично не влаштовують, але менш урочистим день не стає. У школах лінійки проходять барвисто і шумно, часто дітки одягнені у вишиванки, звучить мелодія дзвінка, вчителі кажуть напутні промови перед початком навчального року і всі учні розходяться по своїх класах зі своїми класними керівниками. Тут школярі вшити з батьків могли взяти участь у цікавій ігровій програмі, яку кожен класний керівник підготував до даного свята. Її суть - це допомогти учням згадати навчальну програму і швидше відновитися для навчання після тривалих літніх канікул. Так як все проходить в ігровій формі, буде нескладно задіяти і школярів, і їх батьків для веселого спільно проведення часу.

Перший дзвінок: особливості та традиції свята

Свого першокласника кожен батько намагається зібрати до школи по максимуму заздалегідь, щоб не було занадто складно в кінці літа купувати всю канцелярію, одяг, рюкзак і інше. У цей момент не варто надто старатися і купувати все, що попадається вам на очі. Варто написати список всіх необхідних речей і дотримуючись його, закупити все для свого школяра. Так ви напевно нічого не забудите і точно не відступите від списку, і не витратите зайвих коштів. Якщо берете заздалегідь, подумайте може є можливість взяти оптом канцтовари, або поговоріть з класним керівником, можливо вона порадить закупити однакові зошити для всього класу, так ніхто не буде відволікатися на різні яскраві картинки на обкладинках, а повністю зосередиться на навчанні.

Ідеї ​​оригінальних букетів до свята улюбленій вчительці

Вже звичним на лінійці в цей день є, гучні урочисті промови, вірші від першокласників, величезна кількість всіляких квітів як придбаних в магазині, так і зібраних під замовлення, або своїми руками. Для самостійного виготовлення використовують комбінації букетів наповнених: соняшниками, ромашками, нерідко можна зустріти букет з гладіолусів. Така ідея букета нікого не залишить байдужим. Ще оригінальний подарунок вчителю або першокласнику в цей перший осінній день можна зробити з солодощів, цукерковий букет можна зібрати самому або скласти під замовлення, є варіант скомбінувати і укомплектувати в коробці: квіти, цукерки, пряники і зробити такий незвичайний і тематичний подарунок до свята.

Такий недорогий і незвичайний подарунок напевно запам'ятається кожному хто його отримає в дар, та й дарувати такий подарунок дуже приємно. Найчастіше, все таки на це свято користуються популярністю різні букети з хризантем і соняшників. Якщо у вас не можливості зробити такий подарунок самостійно, то не впадайте у відчай вам не важко буде замовити його в інтернеті.

З таким подарунком, будь-яке свято стане запам'ятовуючим, виділяючись із загального кола вже класичних подарунків так, що напевно ви ще захочете когось побалувати, і подарувати йому такий креативний подарунок, на будь яке інше свято.

Особливості та традиції свята