У 2019 році 1 вересня випадає на неділю. Як розібратися, коли приходити до школи і чи будуть класичні шкільні лінійки в Україні? Сьогодні поговоримо про традиції і реалії головного шкільного свята.

Чому починаємо у вересні

Початок навчання восени - це скоріше вимушений захід, який переріс в традицію. Раніше, в містах було неможливо висидіти уроки в задушливому класі влітку. Тому починався навчальний рік восени або, як в Скандинавських країнах - в останній тиждень серпня.

У селах же треба було спочатку зібрати урожай, а потім займатися навчанням, тому, деякі школи відкривалися тільки в жовтні.

Зараз це виправдовують тим, що влітку не хочеться вчитися - хороша погода манить на прогулянку. Хоча, раніше, влітку діти активно працювали на полях і городах, замість моря і канікул. Так що, більшість дітей в минулому любили вчитися, тому що під час навчання їм не треба було виконувати важкі роботи по посадці або збору врожаю.

1 вересня

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Залишки минулого

Ми звикли бачити 1 вересня святкові лінійки зі стандартною програмою поздоровлень і вручення квітів вчителям. Хвилювання першокласників і сльози батьків, банти, кульки, букети - це до болю знайома картина. Ще 10 років тому так і виглядав свято - радянська урочистість і пафосні виступи директорів. Обов'язкова програма - від кожного учня по букету для вчителя. Соромно було прийти без троянд або хоча б айстр. Квіти швидко переходили з вази в відро, а з відра з водою в сміттєвий бак.

Дрес-код на свято теж довгий час залишався незмінним: шкільна форма, банти, лаковані черевички, білі блузки, білі шкарпетки. Застарілий пафос радянських шкіл досі витає над навчальними закладами України, але все більше реформується поняття свята і формат проведення святкування.

Зміни в 2019 році

Важлива зміна, яка порадувала багатьох батьків - школи можуть самі вирішувати, проводити свято чи ні. Мало того, формат і програму не треба стверджувати в районній адміністрації.

Шкільна форма, про яку вже давно говорять в Міністерстві освіти тепер скасовано - діти можуть ходити в улюблених джинсах і зручних речах. Деталь, яка ніяк не впливала на успішність дитини, часто ставала причиною для сварок батьків з учителями. Батькам в 2019 році можна не витрачати гроші на повний комплект шкільного обмундирування - економія очевидна. Адже, біла класична блуза на ринку коштує від 300 грн, а костюм на першокласника обійдеться як мінімум 600 грн.

Ще одна радісна новина - це зміна ставлення до квітів. Тепер, батьки можуть зібратися грошима і подарувати вчителю один букет або принести горщик з рослиною у вигляді довгограючого і корисного подарунка. Багато шкіл повністю відмовилися від квітів і збирають гроші на благодійність, замість подарунків учителям.

Школи в 2019 році можуть вільно зробити свято в будь-який день і не переживати про те, що скажуть в Міністерстві. Це дає повну свободу навчальним закладам і не ущемляє інтересів спеціалізованих шкіл.

1 вересня

1 вересня в неділю

Незважаючи на те, що 1 вересня випадає на неділю, деякі школи все одно будуть святкувати перший день навчання. Про це треба уточнити в школі. Та є школи, які вирішили дати дітям відпочити в неділю і вже з новими силами приходити вчитися 2 вересня. Варто пам'ятати, що лінійка буде стосуватися тільки самих маленьких школярів, учнів 9 класів і 11. Решта, можуть спокійно йти в класи і починати навчальний рік зі знайомства з учителями та розповідями про минуле літо.

Урочиста лінійка, перший дзвінок і посвята першокласників тепер не обов'язкова програма. Деякі школи вирішили зробити для дітей ігри, екскурсії та уроки-знайомства, замість проведення застарілих церемоній.

Де відсвяткувати з дітьми

Якщо ваша школа вирішила спростити захід, батьки з дітьми можуть поїхати в Києві в найближчий торговий центр і провести день з анімацією і подарунками. Так можна відпочити в ТРЦ Ocean Plaza, де анонсували концерт, ігри, шоу, танці та призи для школярів. Захід буде відмінним доповненням до насиченого емоціями дня.

Також, можна стати частиною розважального заходу MADE IN UKRAINE. Тут можна купити бракуючі речі до навчального року, погуляти по ВДНХ і розважитися з запрошеними аніматорами.

Увечері можна потрапити на розважальне шоу в Ігроленд, який знаходиться в ТРЦ SkyMall. Там, як і кожні вихідні, буде програма з мультгероя і казковими персонажами.

Ще одним варіантом непоганого продовження свята буде похід до Київського Зоопарк. Там не буде анімаційних програм, але зате поки не холодно, всі тварини ще гуляють в вуличних вольєрах.

Ще одне чудове місце для проведення вихідного святкового дня з дітьми - Експерімінтаніум. Тут буде цікаво і дітям і дорослим. Просто і цікаво розказані фізичні і хімічні властивості предметів, закони природи і правила роботи з технікою.

1 вересня

А як у інших?

У більшості країн Європи, перший день навчання не святкують. Це звичайний навчальний день, який не відрізняється від інших. Особливість початку навчального року у Англійців і німців - це вільне рішення місцевої влади про початок навчального процесу. Так, діти можуть піти в школу 30 серпня, а можуть і 4 вересня - залежить від дня тижня, погоди і річної програми.

У Німеччині та Австрії прийнято робити конусоподібний пакет для подарунків. Туди складають солодощі та іграшки новоспеченим школярам. У школах проводяться екскурсії для першокласників і знайомство з вчителями.

В Іспанії початок навчального року випадає на початок жовтня. Тут немає святкування та урочистостей - звичайний робочий день. Але що цікаво - іспанці не користуються щоденниками і ніхто не повідомляє про оцінки. Тільки якщо батьки наполягають, вчитель може повідомити про проблеми дитини в школі.

А в Нідерландах в школу йдуть вже з 4 років. І це не залежить від пори року або бажання батьків - на наступний день після дня народження малюка відправляють в школу і там діти вже навчаються ліпити, писати і навіть готувати.

У Чехії діти приходять в перший день навчання, щоб розважитися з клоунами і аніматорами. Для першокласників влаштовують вечірку і вітають з початком нового періоду.

У США теж вирішують місцеві влади, коли почати навчальний рік. А в перший день, початківці школярі просто приходять знайомитися з учителями. Ні в якому разі не можна приносити подарунки або квіти вчителям.

Повсякденне ставлення до початку навчання обумовлено тим, що нічого особливого в цьому немає вже багато сотень років. У нас же, історія розпорядилася інакше. І ви можете чути від бабусь то, що деякі не могли отримати навіть початкову освіту, тому що села перебували далеко від шкіл, або в родині було дуже багато дітей, або в місті зовсім не було навчального закладу. Тому, похід в школу був подією, яке треба було відсвяткувати всією сім'єю.

Сучасні реалії дозволяють ставитися на 1 вересня спокійно і не робити з нього подія і не створювати стрес для школярів.