У 2019 році українців на День незалежності чекають нововведення. Дізнайтеся, яким буде новий формат святкування? Як у цьому році святкуватимуть? І скільки вихідних днів буде в 2019 році? Читайте прямо зараз про грандіозні зміни для гостей столиці та киян. Будьте у курсі усіх найостанніших подій.

Історія Дня незалежності

24 серпня 2019 року Україна відзначає 28 років із дня проголошення незалежності. Давайте згадаємо: як усе починалося? Що цей день символізує? І коли ВРУ прийняла постанову, яка змінила історію країни?

Уперше незалежність країни українці відзначали у 1991 році. Щоправда, перша дата святкування була 16 липня. Це пов'язано із датою прийняття Верховною Радою УРСР Декларації про держсуверенітет України у попередньому, 1990-му році.

День незалежності 2019: вихідні

Та тільки датою офіційного святкування Дня незалежності України стало 24 серпня. Адже саме у цей день у 1991 році Верховною Радою УРСР було прийнято Акт проголошення незалежності України, що символізує волелюбність та єдність нації, віру українського народу у державу.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Остаточно День незалежності країни було підтверджено 20.02.1992 р. Саме у цей день Верховна Рада України прийняла постанову «Про День незалежності України». За рік до цих подій, 1.12.1991 р., відбувся всеукраїнський референдум. Тоді було вирішено, що Україна повинна змінити дату святкування Дня своєї незалежності.

Після того, як Верховна Рада України прийняла у 1992 р. вищезазначену постанову, історія країни змінилася. І тепер щороку українці, святкуючи 24 серпня свою незалежність, відзначають його як державне загальнонародне свято країни. А постанова від 16.07.1990 р. втратила свою силу.

Традиції святкування

Коли свято стало загальнонаціональним для українців, усі міста з року в рік почали традиційно відзначати незалежність України різноманітними заходами. Проходять святкові концерти, цікавими флешмоби, пізнавальні фото- і тематичні виставки.

День незалежності 2019: вихідні

Найграндіозніші заходи завжди проходили в Києві, головному місті країни. Тут не тільки виступали відомі виконавці, а й мав місце військовий парад у цей день. У столиці та ряді інших міст демонструвалися історичні фільми (наприклад, «Сильніше за зброю», «Воїни духу», «Михайло Грушевський»), проходили тематичні лекції, фестивалі та різноманітні виставки, організовувалися і проводилися забіги й ярмарки.

Традиційно свято починається з офіційних подій. Після чого вже йдуть різні розважальні заходи, світлові шоу та феєрверк.

Наприклад, у 2018 році, Київ почав відзначати День незалежності у Софії Київській із молитви за Україну. Потім відбулося покладання квітів біля пам'ятників Михайлу Грушевському і Тарасу Шевченку.

У інших містах країни також покладаються квіти до пам'ятників видатних українських діячів. У адміністративних будівель проходить урочисте підняття Національного прапора.

У столиці на Михайлівській площі проходила виставка сучасної військової техніки. А у Печерському ландшафтному парку можна було споглядати виставку квітів. Мали місце також різні шоу, концерти та всілякі виставки.

Цікаві факти

У 2017-му році Сергій Майдуков, автор ілюстрацій, створив із нагоди 26-річчя свята своєрідне зображення Гугл-дудл, що символізує людей всієї України. Картинка уособлює людей, які живуть і працюють на благо країни, щоб у ній панували мир, свобода, взаєморозуміння, гармонія та повагу один до одного. Зображення Гугл-дудл уособлює українців у жовто-блакитній символіці.

Зображення Гугл-дудл

У тому ж 2017-му році співробітниками посольства Сполучених штатів Америки було опубліковано кумедний кліп, де жителям України бажали щасливого Дня незалежності.

У минулому, 2018-му році, відбувся один із наймасштабніших військових парадів, де можна було споглядати протитанковий підрозділ, морську піхоту, десантно-штурмову, зведене розвідувальне відділення, ходу сухопутних військ, морських піхотинців та десантників. Відкривала парад повітряна армійська авіація.

На військовому параді відбулася не тільки урочиста хода військ, а й демонструвалася модернізація української армії. Хрещатиком проїжджали броньовані автомобілі українського виробництва, БТР, спеціалізовані броньовані автомобілі, самохідні гаубиці.

Крім цього, присутні бачили вітчизняні розробки. Було представлено радіолокаційний комплекс розвідки артилерії, за допомогою якого можна визначити координати вогневих позицій артилерії ворога на великих відстанях.

На параді 2018 було представлено батарею тактичних ракетних комплексів, призначену для виявлення особливо важливих адміноб'ектов, військових та промислових. Українці мали змогу дізнатися, що українські безпілотні авіаційні комплекси, які застосовуються на відстанях 30-80 кілометрів, доцільно використовувати із метою виявлення наземних об'єктів.

І тепер із повітря можна вести спостереження за ними та передавати оперативну інформацію у режимі реального часу щодо їх місцезнаходження: надавати точні географічні координати.

Звісно, дійство було дуже захоплюючим. Про тут виникає інше запитання: у скільки мільйонів гривень обійшовся державі цей масштабний парад, який став своєрідною рекламою екс-президента Петра Порошенка?

Як повідомляли ЗМІ, тільки під час одних репетицій було витрачено сотні тонн дизельного палива для 250 військових машин. Крім цього, варто врахувати розквартирування для 4,5 тис. військових та їхню годівлю. Та ще й вартість розбитих вітрин у процесі тренування й продавленого асфальту. Наприклад, ЗРК «Бук» врізався у будівлю бізнес-центру.

Воєнний парад 2018

Щоправда, офіційно суму витрат громадськість так і не дізналася. Блогери озвучували тоді астрономічну суму в 700 млн. грн. за військовий парад. Сьогодні проводиться паралель із 300 млн. грн., які планує виділити Володимир Зеленський військовим (про це читайте далі).

Сьогодні екс-президент Петро Порошенко, який був у 2018-му верховним головнокомандувачем країни, заявляє про те, що парад на День Незалежності не вартував 300 млн. грн. Про це повідомляють відкриті джерела.

Новий формат святкування

Зважаючи на відмову від мілітаристських перегинів епохи правління Петра Порошенко, у 2019 році натомість параду планувалося організувати Марш гідності. Про це стало відомо ЗМІ на брифінгу. Андрій Богдан, керівник Офісу Президента України, зазначив, що в цьому році на Україну чекає новий формат святкування Дня незалежності.

День незалежності 2019: вихідні

Завдання Маршу - започаткувати традицію вшанування усіх тих, ким може пишатися наша країна. По закінченню ходи, у якому візьмуть участь ветерани АТО, волонтери, медики, спортсмени, вчителі, дипломати, представники різних військ та керівництво країни, глава держави Володимир Зеленський виступить із промовою.

Потім відбудеться грандіозний концерт. Марш планується провести у європейському стилі. 300 млн. грн. раніше планували виділити на організацію військового параду. Після виборів стало відомо, що ці гроші підуть на премії українським військовим. Про це раніше заявляв новообраний президент Володимир Зеленський.

Тільки пізніше концепція святкування Дня незалежності дещо змінювалася. І тепер, за даними ЗМІ, парад усе-таки відбудеться. Але тільки він не буде настільки пишномовним: пройде без участі військової техніки.

До речі, сама ідея щодо економії державних коштів на черговому патріотичному шоу, вже 2 місяці витала у повітрі. Свого часу Петро Порошенко пропіарився на проведенні військового параду. А сьогодні у Володимира Зеленського намагаються відняти зароблені бали стосовно його скасування та передачі грошей військовим.

У соціальних мережах так звані «порохоботи» уже встигли охрестити цю ситуацію спробою Володимира Зеленського гибридно вийти із неї. Можливо, із парадом Володимир Олександрович дійсно вирішив поступитися войовничо налаштованій громадськості, зосередженій переважно у партії екс-глави держави Петра Порошенка.

Дехто з прихильників екс-президента висловлює думку про те, що новий глава держави «дає задню». І щоб не визнавати поразку, хід назвали Маршем гідності. Утім, сам Володимир Зеленський не став цю тему коментувати.

Про «новий формат» святкування Дня незалежності діючий президент України Володимир Зеленський заявляв ще на початку липня 2019 року. І тоді з його слів випливало, що військового параду не буде. Однак зараз виходить, що буде. У будь-якому випадку українці чекають цього нового формату від нового головнокомандувача.

Тут варто зазначити, що у числі офіційних урочистих заходів 2019-го року - традиційне покладання квітів до пам'ятників видатних діячів України за участю представників влади, різні тематичні конференції та круглі столи, різноманітні освітньо-виховні заходи.

Вихідні на День незалежності

Наприкінці останнього літнього місяця 2019-го року на українців чекають триденні вихідні: 24-го серпня, в суботу (безпосередньо сам День незалежності), 25-го серпня, в неділю, і 26-го серпня, у понеділок, буде додатковий вихідний.

Як правило, графік перенесення вихідних в Україні затверджує Кабінет міністрів. Оскільки день святкування незалежності країни припадає на вихідний, він переноситься на понеділок.

Напередодні свята, 23-го числа, передсвятковий день буде скорочено на одну годину. Загальна кількість робочих днів у серпні становить 21 день.

Фото

День незалежності 2019: вихідні

День незалежності 2019: вихідні

День незалежності 2019: вихідні

Відео