Новий навчальний рік з нетерпінням чекають і батьки, і дітвора, і педагоги. Через лічені дні настане перше вересня, яке в 2019 році перепадає на недільний вихідний день.

Цього разу лінійка в різних містах і школах розділилася на два дні. Частина шкіл проведе святкову лінійку традиційно 1 вересня в неділю, а інша частина шкіл проведе святкування вже безпосередньо в той день, коли діти підуть в школу - 2 вересня в понеділок. Основна частина шкіл схиляється до того, щоб провести урочисту лінійку 1 вересня, щоб з понеділка вже приступити до навчального процесу.

Нині кожна школа сама має право вибирати формат і дату святкування, тому кожному з батьків або школяру самостійно належить дізнатися, коли буде святкування в їхній школі.

Перше вересня хвилююче свято для першачків

Історія виникнення свята 1 вересня

Уже багато десятиліть існує така традиція, що школярі починають свій навчальний процес з першого вересня. Ця дата була обрана урядом СРСР ще в 1935 р. практично півстоліття, до 1984 року цей день був просто навчальним, але з того року згідно встановленого указу цей день міжнародним святом «Днем знань». Так в перший осінній день в школах проводилися тільки урочисті заходи, а вже навчальний процес починався на наступний день. А на законодавчому рівні в Україні це свято офіційно було прийнято 13 травня 1999 року.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Одним з ідейних натхненників сучасного святкування Дня знань був радянський педагог Федр Брюховецький. Саме йому належить ідея проводити урочистості на честь першого і останнього дзвоника і робиться це з метою асоціації свята для дітей і дорослих, а не просто як необхідний елемент в сфері освіти і науки.

Кульки та квіти традиційні елементи свята

Традиції та звичаї свята Дня знань

Особливою яскравістю і вишуканістю відрізняються сучасні першокласники. Готуючи їх свята, багато батьків купують не тільки зошити та рюкзаки, а також вишиванки. Іноді їх шиють самі. Сучасних першокласників все частіше одягають у вишиванки для підтримки українського духу, впровадження українських традицій, а також для красивих фото і відео. Адже ніхто не стане заперечувати, що буйство вишиванок, віночків та яскравих стрічок виглядає дуже красиво і ефектно. Традиційно звучить гімн, дзвінко дзвенить дзвіночок, і малеча вирушає на перший у своєму житті урок.

Учням середньої школи на святі першого вересня приділяють менше уваги, ніж першокласникам, адже для них це вже далеко не перший урок. Учні середньої школи, як і всі інші слухають привітання і настанови директорів, педагогів і запрошених осіб якщо такі є, і відправляються на привітання зі своїм класним керівником.

Випускникам особлива увага, як і першокласникам, адже цей навчальний рік для них стане останнім в стінах рідної школи. Традиційно саме старшокласники і заводять першокласників до школи на їх перший урок. Деякі школи на перше вересня мають таку традицію, що на торжество випускники приходять зі стрічками з відповідним написом. Інші ж школи застосовують випускні стрічки безпосередньо на останній дзвінок, в останній навчальний день. Але цей момент, власне, як і ряд інших обговорюється в кожній школі окремо з батьківським комітетом, випускниками та учнями.

Перше вересня є візитною карткою кожного навчального закладу, тому педагоги з виховної частини всіляко намагаються урізноманітнити свято і щорічно придумують нові родзинки, фотозони та інші цікавинки для яскравого проведення свята.

Традиційно на перше вересня учні в якості подарунків і знаків уваги приносять своїм вчителям цукерки і квіти. В останні пару років особливою популярністю стали користуватися солодкі букети в комплект до яких входять кілька квіткових гілочок, а решта букету заповнена фруктами та солодощами.

У середніх спеціальних закладах та в вищих закладах як правило лінійки не проводяться. Для першокурсників влаштовуються урочисті зустрічі, а старші курси вже приступають до навчання з самого першого дня.

Зовсім скоро почнеться навчальний процес

Цікаві і незвичайні факти про перше вересня

Всі знають, що навчальний рік відзначається з першого вересня, але мало хто знає, які події ще пов'язані з цим урочистим днем. Всесвітній або як його ще називають міжнародне свято День знань наповнений різними фактами. Пропонуємо ознайомитися з цікавими фактами, що стосуються першого вересня:

Починати навчальний рік 1 вересня придумали дуже давно. Біблійна історія говорить про те, що саме 1 вересня до народу з проповіддю вийшов сам Ісус. Для християн це важлива подія було в 325 році н.е., після чого правлячий імператор Костянтин і призначив перше вересня першим навчальним днем ​​в році.

У слов'ян своя історія, в якій мовиться, що з 1492 цар Іван III потурбувався і створенні указу, згідно з яким Новий рік відзначатися повинен саме з першого вересня. Тоді, заодно з'явилося і свято початку навчального року, яке, власне, ніяк не відзначалося, а просто починався навчальний процес. Але з часом вже інший державний діяч Петро I, повернув святкування нового року на традиційне перше січня, залишивши дату святкування нового навчального року як і було.

Першого вересня навчання починає Україна, Білорусь, Вірменія і кілька інших країн пострадянського простору. Для деяких країн про початок навчального року у вересні і не чули, а якщо чули, то їм це дуже чуже. Так, наприклад в Японії діти починають навчання в квітні, а завершують навчальний процес в березні наступного року. Для школярів з Румунії, навчальний рік починається теж у вересні, але тільки в середині, завершується навчальний процес вже влітку - в червні.

За часів Київської Русі не було певної дати, для початку навчального року. Дітям доводилося все літо працювати на рівні з батьками, виконувати роботу в поля або ж у них були інші зобов'язання. І вже з настанням легкої осінньої прохолоди відправлялися в школи за отриманням знань.

Німецька традиція, яка існує вже близько сотні років полягає в наступному: діти приходять до школи з великими пакетами, які вони самі і роблять напередодні навчального року. У цей пакет складаю речі, які можуть стати в нагоді на навчанні, а також кладуть із собою безліч різних солодощів.

Офіційно День знань затвердили тільки в 1984 році, хоча починався навчальний рік в цей день задовго до впровадження офіційного документа про це.

У далекі стародавні часи перше вересня ознаменувався тим, що в цей день у багатьох європейських культурах проводилося свято жнив.

Для учнів Канади, Великобританії та США навчальний процес починається в перший вівторок вересня. Мабуть керуються за принципом, що понеділок день важкий! У цьому 2019 році для учнів вищезазначених країн навчання почнеться 3 вересня.

Для учнів Італії навчальний рік починається з першого жовтня.