Чотири роки українці споживають м'ясо, заражене збудником африканської суми свиней (АЧС). Про це йдеться в заяві "Асоціації тваринників України".

М'ясо з чумою потрапляє на полиці магазинів і стихійні ринки те, що випадки спалахів хвороби масово ховаються.

Уражені АЧС тварини підлягають утилізації, нагадали в асоціації. Однак фермери, щоб не розоритись, цього не роблять.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Прекрасна новина!

Тепер Знай.ua стали ще ближче і доступніше. Скоріше качай програми для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Все це в неповторній подачі журналістів нашого порталу!

"Але якщо воно не завдає шкоди людині, то залишки від такого м'яса, викинуті на смітник, є осередком розмноження збудника АЧС, і чума розноситься по країні", - кажуть в Асоціації тваринників України.

За словами фахівців, існують технології, які дозволяють переробляти уражену АЧС свинину, наприклад, на тушонку.

"Науковці зазначають, що вірус АЧС гине вже при температурі 60 градусів протягом 30 хв. Тому тушонка, вироблена з ураженого м’яса, є абсолютно безпечною як для споживання людиною, так і з погляду біобезпеки. Якщо переробляти цей продукт для стратегічних запасів, то м’ясом знищених лише від початку 2019 року свиней можна було годувати протягом року до 200 тисяч чоловік", - розповіли в асоціації.

У асоціації сказали, що будуть звертатися до президента України щодо сприяння й підтримки збереження свинарства в Україні як важливої бюджетоутворюючої галузі. А для цього потрібна, передусім, політична воля. Держпродспоживслужба має внести відповідні зміни в Інструкцію з боротьби з АЧС, та прийняти стратегію боротьби з АЧС. Держава має негайно має взяти ситуацію під контроль!

Нагадаємо, експерти прогнозують спалах дифтерії в Україні.

Також Знай.ua писав, у Хмельницькій області в місцеву лікарню поступила дівчина 21-го року. Лікарі встановили діагноз – дифтерія.