24 серпня президент Зеленський підписав указ про щорічне відзначення 29 серпня як Дня пам'яті захисників, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

29 серпня 2014 року поблизу Іловайська (Донецька область) російські окупаційні війська оточили добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ, що призвело до значних втрат в особовому складі, а також до захоплення в полон українських силовиків.

14 серпня 2017 року ГПУ опублікувала результати розслідування Іловайської трагедії. За даними Головної військової прокуратури, лише за 29 серпня 2014 року в Іловайську загинули 366 українських бійців, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, ще 300 – потрапили в полон, було втрачено техніки на 300 млн грн.

Начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що в серпні 2014 року Іловайськ вже не мав для ЗСУ стратегічного значення та був «одним із тактичних завдань», яке вирішувалось під час масштабної операції на лінії фронту. Більше того, у інтерв’ю Радіо Свобода він стверджував, що нічого не було відомо про оточення під Іловайськом. «Зараз вже є інформація, що 23-24 числа російські підрозділи оточували угруповання в Іловайську. До речі, це не тільки Іловайськ, те саме було і на Луганському напрямку. Але 23-го числа ще не було ніякої інформації. У нас та у Президента стовідсотково не було інформації», - сказав Муженко.

Російські підрозділи оточували угрупування в Іловайську та на Луганському напрямку, але до 23-го стовідсотково не було інформації.

Популярні новини зараз
Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Один з епізодів війни датується 19 серпня 2014 року. За інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа», в цей день у заблокований ЗСУ Луганськ зайшла колона російської бронетехніки у кількості понад 40 одиниць. Військове керівництво було проінформоване про чіткий маршрут просування ворога, однак жодних протидій не здійснювалось. В оприлюдненій ГІ «Права Справа» інформації йшлося про маршрут пересування колони. Вночі колона пройшла повз с. Пархоменко. В самому Луганську вона була зафіксована в районі кінотетру «Мир» та вул. Волгоградській.

Примітно, що інформацію ГІ «Права Справа» про проходження колони російської бронетехніки підтвердив координатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук. «Підтверджується той факт, що у вівторок в Луганськ на допомогу місцевим бойовикам прорвалася колона військової техніки. Частина її прибула з Росії раніше, частина - увійшла на Донбас з території РФ у вівторок», - написав він.

За даними Тимчука, «всього на околиці Луганська прорвалося кілька десятків одиниць техніки, з яких до 40 - важка бронетехніка». Частина цієї колони вже увійшла в місто. «Яким чином колона техніки змогла прорватися через лінію оточення, враховуючи, що Луганськ заблокований кільцем блокпостів і опорних пунктів сил АТО, - ми на цей момент сказати не можемо», - резюмував координатор «Інформаційного спротиву» .

Втім, під час брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО заявив, що наразі немає жодних підтверджень розвідки АТО про існування військової колони, що нібито зайшла у Луганськ.

Натомість, наявність колони російської техніки і бійців підтвердив в ефірі «Громадського телебачення» і командувач АТО в Луганські області Ігор Воронченко. «3 дні тому колона НД Росії зайшла на територію України. Це 1200 осіб, ймовірно, військовослужбовці РФ, 150 одиниць бронетехніки - в тому числі танки і «Гради», - сказав він.

Після прориву цієї колони почався контрнаступ російських сил і місцевих бойовиків, що призвело до важких втрат української армії. Варто зауважити, що у той час військове керівництво заявляло про те, що Луганськ перебуває у щільному оточенні ЗСУ.

Подальший розвиток подій показав, що саме ця «непомічена» розвідкою АТО і РНБО колона важкої техніки з РФ зіграла вирішальну роль у деблокуванні Луганська і контрнаступі бойовиків на Лутугине.

Д. Снєгирьов