Двотомник-розслідування боїв під Іловайськом, що увійшли в історію під назвою "Іловайський котел", презентували у Дніпрі. "Війна, якої не було" – так називається книжка. Її автор - учасник тих подій, боєць полку "Дніпро-1" Роман Зіненко зібрав свідчення майже сотні бійців і офіцерів, пише Цензор.

У книжці є інформація про майже 700 українських воїнів, які брали участь в операції й виходили так званим "зеленим коридором". Автор переконаний, що переважна більшість зібраних ним фактів до сьогодні не була відома. "Радіо Свобода" поспілкувалося із автором книжки та її першими читачами.

За спогадами бійців були десятки зіткнень, поранень, важливих ситуацій. Десятки спогадів про одні й ті самі події з погляду рядового з окопу і з погляду командира.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На весь світ оприлюднили докази російського вторгнення – полонені російські військовослужбовці Ахметов й Ільмітов.

Тільки одиниці знають, хто саме захопив їх у полон, за яких обставин, і що з ними сталось під час виходу "коридором".

Ця книжка дає правдиву оцінку діям учасників подій. Примітно, що з "Іловайського котла" виходили нинішні народні депутати Юрій Береза, Володимир Парасюк, Андрій Тетерук.

"За один день 29 серпня 2014 року загинуло стільки людей, скільки за будь-які два найбільш криваві місяці подальших чотирьох років. У своїй книжці я навмисне не зазначав ніяких цифр", - каже актор книги.

Будь-які цифри не є точними: офіційні звіти не зовсім дійсні, зниклі безвісти практично всі згодом були визнані загиблими, дуже багато людей не були оформлені, й досі вважається, що вони там не перебували.

Тисячі загиблих – це маніпуляція, але й офіційні 366 загиблих – це значно занижені цифри.

У книжці вперше оприлюднені деякі фото пошукової місії "Чорний тюльпан", на деякі з них важко дивитись. Понівечені, обгорілі тіла… Боляче дивитись на це...

Однак без цього неможливо уявити, що там було, лише так можна відчути цей запах гару, крові. Другий том – це "жесть". Але це варто знати, аби розуміти, хто наш ворог, наскільки він жорстокий, безжальний і підступний.

Нагадаємо, Путін вибісив американського генерала через Крим: НАТО змусить Росію дивитися на всі боки.