Фахівці Пенсійного фонду України розповіли нюанси призначення пенсій в Україні. По-перше, вона призначається лише з легальних заробітків, що офіційно задекларовані. І друге, на що варто зважати, це розмір оплати праці, з якого сплачуються страхові внески, в майбутньому саме він впливатиме на розмір пенсійного забезпечення.

З Пенсійного фонду надійшло підтвердження, як повідомляють «Факты и комментарии», що з нинішнього року розмір пенсії розраховується, виходячи з наступних показників:

  1. тривалості страхового стажу людини;
  2. розміру середнього заробітку;
  3. середньої зарплати за три роки по Україні (встановлюється ПФУ).

Ці три показники потрібно перемножити для отримання величини своєї пенсії, а також помножити на спеціальний коефіцієнт, встановлений ПФУ.

Нарахування пенсій українцям

Наприклад, показник середньої зарплати на даний момент в країні (10 971 грн), його потрібно помножити на 10 тис грн (або будь-який інший показник заробітної плати громадянина) та на кількість років стажу і отримуємо коефіцієнт:

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

10 971 грн * 1 тис грн * 35 років (стаж) * 1% = 3494 грн

«Вартість» одного року страхового стажу становить 1 відсоток середнього заробітку. Отже, розмір пенсії для українця з 30-річним стажем становитиме 30% від його середнього заробітку.

З 2019 року пенсія призначається із застосуванням середньої зарплати за попередні три роки і вартості одного року страхового стажу в розмірі 1 відсотка заробітку.

Окрім цього в ПФУ наголошують, у разі якщо роботодавець офіційно не оформляє з найманим працівником трудові відносини та виплачує йому зарплату в «конверті», то, відповідно, тим самим він позбавляє його трудових прав. А саме – права на відпустки, на оплату лікарняного, отримання допомог від нещасних випадків на виробництві, виплат по безробіттю та ін..

Страховий стаж працівнику не буде зарахований також у разі несплати його роботодавцем єдиного соціального внеску та інших соціальних відрахувань.

Нагадаємо, раніше Зеленський провів телефонну розмову з Ангелою Меркель

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський став лідером довіри українців

Також "Знай.ua" писав, що Коломойський зробив заяву про можливий розпуск Ради.