Ось і завершилося літо 2019 року, попереду осінь, а з нею приходить і багато новин, і багато змін. В Україні стартує новий політичний сезон, з'являються законопроекти та ініціативи, змінюються шкільні програми та реконструюються дороги і аеропорти.

Українські журналісти розповіли про те, чого очікувати громадянам у вересні 2019 року.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

школярі
школярі

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Так, з 1 вересня в Україні розпочинається навчальний рік, а це означає, що триває реформа освіти. В першу чергу нагадаємо, що з цього навчального року шкільна форма стане не обов'язковою, указ про це підписав президент України Володимир Зеленський ще в середині літа.

Також продовжиться реформування середньої освіти, мова йде про новій українській школі, яку вперше запровадили торік. В рамках цієї реформи з 1 вересня в Україні:

-вчитель не має права оголошувати оцінки на весь клас, він може лише описово оцінити зусилля школяра;

-оцінки виставлятимуться у щоденники або оголошуватися в індивідуальному порядку;

-для дітей, які змушені пропускати багато занять з-за хвороби або інших поважних причин, вчителі повинні будуть скласти спеціальний навчальний план;

-у школах зникнуть дошки пошани з відмінниками.

Також відомо, що з 1 вересня в силу вступлять нові зміни до Державних будівельних норм (ДБН). Частина змін торкнеться українських доріг загального користування. Все це поширюватиметься на будівництво нових, реконструкцію та капремонт існуючих доріг поза населеними пунктами.

Згідно зі змінами, звужується ширина лівих смуг руху на дорогах І категорії - з трьома і більше смугами руху в одному напрямку. Тепер вона становитиме 3,5 м замість 3,75 м. А нова ширина зупинної смуги складе 3 м замість 2,5 м.

Крім цього, в метрополітенах повинні з'явитися автоматичні системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій, які потрібно буде встановлювати при будівництві нових станцій або ж при реконструкції старих. Спеціальні датчики контролю деформації будівельних конструкцій дозволять автоматично виявляти загрози виникнення надзвичайних ситуацій - тріщини в стіні або ризик загоряння, після чого оперативно сповіщають про це диспетчерський пункт.

Також з 1 вересня при проектуванні нових станцій метро або при проведенні їх реконструкції повинні обов'язково передбачатися туалети для пасажирів.

Нагадаємо, Перший дзвінок 2019: найкрасивіші листівки для дорослих і дітей.

Як повідомляв Знай.uа День знань 2019: найкрасивіші привітання СМС.

Знай.uа писав, День знань 2019: історія та традиції свята.