В цей день православною церквою вшановується пам'ять мученика Луппа Солунського, який жив у III столітті н. е. Інші назви свята: «Брусничник», «Луппа», «Лупенські морози». На Русі про цей день говорили: «Луп ходить, рудий мужик по спинах лупить, нагнись — брусниця поспіла, ворушись — овес у полі дійшов».

Наші предки уявляли Луппа рудоволосим мужиком, яких ходить по вулицях і плескає по спинах селян. Тому, якщо побачите незнайомого рудого, то вклоніться йому в пояс і попросіть вдарити на щастя. Ще сьогодні можна піти пошукати журавлину або брусницю в лісі. Якщо побачите старого, який втратив козуб, відступіться, це може бути Лісовик. З ягід вийде відмінне варення, компот або пастила, можна зробити мочену брусницю, яка стане гарним доповненням для пирогів, млинців та медових десертів.

Народні прикмети на 5 вересня

Раніше ще дивилися по брусниці, чи поспів овес. Якщо ягідки налилися соком і почервоніли, то можна вже збирати овес. А ще прибирали льон і розкладали на землі, щоб просушити. Потім він повинен стати м'яким і гладким. До сусідів можна принести в гостинець пироги з ягідками брусниці або журавлини, а також морси і компоти. Але головне блюдо – м'ясо під брусничним соусом.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Дівчата 5 вересня ходили дивитися на братчину хлопців, які збиралися на великій галявині і спочатку мірялися своїми силами, а після браталися. Дівчата одягали на себе нарядні сарафани та вплітали в коси яскраві стрічки, сподіваючись привернути до себе увагу вподобаного хлопця.

Знахарі 5 вересня під час заходу збирали брусничні коріння, які використовували як протизапальний засіб. Також в Луппин день читали замовляння від суперників і суперниць, проводили закоти, спеціальні ритуали і обряди.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від першого місяця осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.