Олег Сенцов - відомий український сценарист і письменник, який на даний момент знаходиться в ув'язненні в Росії. Там його звинувачують у тероризмі, хоча і доказів ніяких немає.

І 7 вересня Олег Сенцов повертається в Україну. В честь цього ми вирішили нагадати вам його повну біографію і все, що пов'язано з несправедливим судовим процесом і затриманням українського режисера.

Біографія Олега Сенцова

Олег Сенцов народився в місті Сімферополь 13 липня 1976 року. З 1993 року по 1998 рік навчався в Кримській філії Київського державного економічного університету.

Пізніше він став одним із співзасновників комп'ютерного клубу в рідному місті. Це, звичайно не найцікавіший факт із біографії, але саме завдяки цьому Олег Сенцов заробив гроші на свій перший фільм "Гамер". Історія про те, як геймер займає друге місце на чемпіонаті світу.

Цікаво, що всі актори знімалися у фільмі безкоштовно, а показували його тільки в одному кінотеатрі Сімферополя. Бюджет склав 20 тисяч доларів.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

До речі, відразу після прем'єри, Олег Сенцов закрив свій клуб.

Режисерська кар'єра

Як і більшість початківців режисерів, Сенцов починав з короткометражних фільмів. Першими були "Добре ловиться рибка-бананка" по Селінджеру, в 2009-му - "Рік Бика" за Хемінгуеєм.

Після цього був фільм, про який ми вже написали, "Гамер" в 2012 році. Це перший повнометражний фільм Олега Сенцова. До речі, фільм навіть отримав премію Гільдії кінознавців і кінокритиків на фестивалі "Дух вогню" в Ханти-Мансійську.

У 2013 році Олег представив проект ще одного фільму "Носоріг" і навіть виграв премію на нього. Але через протести проти окупації Криму та подальшого незаконного арешту, йому довелося припинити роботу над фільмом.

Олег Сенцов і Революція гідності

Під час Революції гідності Олег Сенцов був дуже активним її учасником. Він не тільки виступав за Україну, а й возив продукти військовим в Крим.

Уже після арешту Олег Сенцов почав писати оповідання. У 2015 році вийшла його перша книга, яка була написана ще до самого арешту. У збірнику - вісім оповідань російською мовою: "Автобіографія", "Собака", "Дитинство", "лікарню", "Школа", "Заповіт", "Бабуся", "Макари".

Сім'я режисера отримує половину прибутку від продажу всіх книг.

Арешт і викрадення

Це трапилося 10 травня 2014 року. Тоді ФСБ Росії затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірне і Олександра Кольченко в Сімферополі. Їх звинуватили в тому, що вони готували терористичний акт, навіть кілька: 9 травня підірвати меморіал "Вічного вогню" і пам'ятник Леніну в Сімферополі, а також підпалити офіси громадської організації "Російська громада Криму" і представництва партії "Єдина Росія" на окупованому півострові.

Після цього, вже на суді Олег Сенцов розповів, як все відбувалося після викрадення:

"Мене кинули в мікроавтобус, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ на бульварі Івана Франка. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам'ятники. Почали бити ногами, руками, кийками, лежачи і сидячи . Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Душили пакетами. Душили 4 рази. "

В кінці процесу Сенцову запропонували дати показання по керівництву Майдану і отримати 7 років, або ж 20 років.

Звичайно, Олег не став співпрацювати з судом і після цього, всього лише через 3 дні знайшли у нього вдома зброю ... ну і через півроку на ноутбуці Олега Сенцова знайшли 2 файли, де нібито пояснювалося, як виготовити вибухівку.

Судовий процес над Олегом Сенцовим

Судовий процес почався в 2015 році. Тоді Олега Сенцова звинувачували в плануванні терактів на території, але в цей раз він був вже "ватажком органызації".

Але найцікавіше, що Сенцова судили, як громадянина Росії, хоча у нього українське громадянство. На суді вирішили, що він став росіянином під час анексії Криму.

Сам же Сенцов розповідав, що в колонії його намагалися змусити підписати документи про зміну громадянства, але Олег відмовився.

25 серпня 2015 го о 14:30 за київським часом в Ростові-на-Дону суддя Сергій Михайлюк засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі.

Арешт і подальше голодування

Після суду Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх політв'язнів українців на території Росії. Але через 145 днів він сказав, що не хоче залишитися овочем і почав харчуватися.

Всього на території Росії налічується 72 засуджених українця за політичними мотивами.

Цитати Олега Сенцова

Останнє слово в суді:

  • Я був і залишаюся громадянином України. Я не визнаю анексії Криму та військового захоплення Криму Російською Федерацією. Я не кріпак, мене не можна передати разом із землею.
  • Я громадянин України, який був незаконно захоплений співробітниками ваших спецслужб ... Я був на Майдані, і це головний вчинок у моєму житті. Ми виступали проти злочинця-президента.
  • Суд окупантів не може бути справедливим по визначенню. Нічого особистого, Ваша честь!
  • Ось стоять, наприклад, ваші трубадури режиму, і вони теж не дурні хлопці, вони все знають, як воно є, але продовжують брехати, як би продовжують робити свою роботу, знаходячи в собі якесь виправдання. Напевно вони себе виправдовують: треба годувати дітей, треба щось робити ... А навіщо ростити нове покоління рабів, хлопці?
  • Я не боюся цих погроз і цей термін - 20 років - мені не страшний. Я знаю, що епоха правління кривавого карлика у вашій країні закінчиться раніше.