У суботу, 7 вересня, між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами. Із російського СІЗО "Лефортово" приблизно о 8:40 виїхали два автобуси, в яких імовірно перебували наші кремлівські бранці. Зараз вони вже в Україні, біля трапу їх зустріли родичі та президент Володимир Зеленський.

Обмін відбувся за формулою "35 на 35". Таким чином, в Україну повернулися 11 політв'язнів, 22 незаконно захоплених моряки та 2 співробітники СБУ. Серед звільнених був і режисер Олег Сенцов. Він дав перший коментар після прибуття.

"Всім доброго дня. День сьогодні дійсно добрий. Ми з хлопцями дуже раді опинитися на рідній землі. Хочемо сказати дуже велике спасибі всім тим людям, які всі ці роки допомагали нам і нашим сім'ям, які боролися за нас, домагалися нашого звільнення і в врешті-решт його домоглися. Велике вам дякую. Сподіваюся, що і всі інші полонені скоро будуть звільнені. Але навіть зі звільненням останнього полоненого наша боротьба не закінчується. До перемоги ще дуже далеко", - сказав Сенцов.

Зазначимо, що Олега Сенцова зустріла його донька, яка довго плакала та не відпускала батька з обіймів. Сам режисер виглядав стомленим.

Варто додати, що 14 травня 2018 року український режисер Олег Сенцов був засуджений у Росії на 20 років колонії за звинуваченням у тероризмі, оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх 64 українських політв'язнів. Голодування тривало 145 днів. Повідомлялося, що за цей час Сенцов втратив 15 кілограмів, а його пульс знизився до 40 ударів на хвилину. Режисер заявляв, що припинив голосування під загрозою примусового годування.

Нагадаємо, Знай.ua веде онлайн-хроніку обміну полоненими між Україною і Росією.

Як повідомляв портал Знай.ua, Порошенко встиг відкрити кафе, поки бігав від допитів.

Також Знай.ua писав, у ЄС вимагають видати Цемаха за будь-яку ціну: Путіну поставлено жорсткий ультиматум, піде під суд.