На сьогоднішній день все більше жителів України задаються питанням про те, які ж пільги покладені учасникам АТО. Наше законодавство час від часу вносяться зміни, щодо цієї теми.

Зараз стоїть систематизувати всю інформацію з цього питання і визначити алгоритм дій військовослужбовців за контрактом для оформлення та отримання допомоги від держави. При вирішенні даного питання необхідно враховувати також пільги ветеранам військової служби.

Пільги військовим - яка знижка передбачена?

Згідно нашого законодавства знижки на газ і електроенергію надаються таким особам: військовим, родинам військових, іншим членам сім'ї, які проживають разом.

Пільги для сім'ї загиблих в АТО нараховуються на загальних державних підставах, які в свою чергу регламентуються законом.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Загальні комунальні послуги, що надаються всім громадянам України, учасник бойових дій має право оплачувати зі знижкою, яка становить 75%. Ветеранам військової служби в свою чергу необхідно строго дотримуватися встановленого соціального мінімуму за затвердженим споживання води, газу та електроенергії для отримання знижки. У разі їли ним буде перевищено мінімум тариф буде встановлено такий же, як і для всіх громадян України.

Яка стоматологія безкоштовно приймає учасників АТО в Києві?

Знижені тарифи для учасників АТО, це звичайно ж не єдина допомога, якої можуть користуватися їх сім'ї. Закон України вміщує близько двадцяти видів пільг, на які можуть розраховувати військові та їхні сім'ї.

У пільги для учасників АТО входить також отримання лікарських і медичних препаратів абсолютно безкоштовно. Ще військовий має право на медичне обслуговування, консультацію і обстеження.

Чи не важливою сферою допомоги є протезування, є ввести не тільки стоматологічні обслуговування. Жителі країни з особливим соціальним статусом можуть отримувати безкоштовні протези та інші, необхідні для повноцінного життя, вироби, консультації та обстеження.

І так як же здійснюється дана безкоштовна процедура. Сімейний лікар дає направлення на прийом до стоматолога, після цього проводиться діагностика на місці, так в разі якщо необхідно: поставити пломбу, почистити зуби від каменів, вирвати зуб, то це можна зробити відразу. На сьогоднішній день послуги протезування успішно надають в чотирьох клініках міста Києва. А саме:

  • Дніпровська стоматологічна поліклініка No1 - проспект Дмитра Яворницького, 12а.
  • Дніпровська стоматологічна поліклініка No2 - проспект Івана Мазепи, 47.
  • Дніпровська стоматологічна поліклініка No3 - проспект Слобожанський, 99.
  • Дніпровська стоматологічна поліклініка No4 - вулиця Столєтова, 13.

Інші виплати учасникам АТО

Ще приємною дрібницею, яку зробили для учасників АТО, є, встановлення засобів зв'язку. Всі учасники бойових дій та інваліди війни мають право на позачергове обслуговування в компаніях що надають послуги зв'язку. Наша держава забезпечує і надає знижки на надання послуг такого роду. Згідно із законодавством, учаснику АТО потрібно буде сплатити лише 20% від загальної суми тарифу. Всі додаткові витрати щодо зв'язку і установки стаціонарного телефону, так само будуть знижені на 50%. Абонентська плата в свою чергу нараховується в розмірі 50% від загальної суми тарифу.

Так само пільги учасників бойових дій ще передбачають обов'язкову щорічну фінансову допомогу, її громадяни країни зобов'язані отримати до п'ятого травня кожного року. КМУ встановлює розмір допомоги, яка ґрунтується на індивідуальні особливості участі громадянина в бойових діях.

Ще діти учасників АТО мають право на отримання деяких пільг в школі, і в садку вони теж повинні діяти, а саме на безкоштовне харчування для дітей.

Крім вище названого в перелік пільг учасникам АТО входять і знижки на транспорт. Військові і інваліди війни мають право скористатися 50% знижкою або один раз на рік отримати квитки (в дві сторони) все це абсолютно безкоштовно. На таких видах транспорту як: залізничний, автомобільний, авіаційний.

Дана можливість реальна тільки в разі пред'явлення талона, який в свою чергу оформляють в певному відомстві. Для того, щоб отримати дозвіл на безкоштовний проїзд людина повинна звернутися в ту установу, яка працює з питаннями оформлення особливого соціального статусу.

Варто зауважити, що ще учасники АТО звільнені від сплати військового збору, ставка якого становить 1,5% від об'єкта оподаткування у всіх випадках.

Ті учасники АТО які на сьогоднішній день ведуть свою підприємницьку діяльність, так само за законом будуть звільнені від сплати податків і зборів на період мобілізації.

Які виплати отримують учасники бойових дій до 9 травня

На сьогоднішній день пільги для всіх учасників бойових дій України з 2018 року передбачають підвищення пенсії або допомоги за змістом непрацездатних. Військові пенсіонери отримують допомогу в розмірі суми, яка в свою чергу вище прожиткового мінімуму на двадцять п'ять відсотків. Ці виплати заміщають офіційну пенсію, на яку може розраховувати громадянин.

Ще однією додатковою допомогою є надбавка, яка становить сорок гривень, призначення цих коштів - це поліпшення умов життя. Вище названа виплата не залежить від наступного: рівня пенсії або соціальної допомоги, надбавки, премії, нагороди, цільової допомоги, додаткової пенсії.

Ще громадянин країни під час бойових дій має право на подвійну виплату за такими статтями: робота за фахом, стаж, вислуга років, стаж роботи в державній структурі.

На яке житло можуть розраховувати учасники бойових дій

Пропонуємо детально вивчити представлені шість кроків для того, щоб отримати квартиру, будучи учасником АТО. Весь необхідний список документів допоможе швидше розібратися з цим питанням і отримати-таки пільгове житло.

На сьогоднішній день, рішення даного житлового питання для більшості учасників АТО становить неабияку проблему.

Пропонуємо до певної міри інструкцію по отриманню квартири учаснику АТО, УБС ООС, переселенці зі знижкою.

Так відповідно до закону України «Про ветеранів війни» Учасникам бойових дій (статті 5, 6) зазначаються житлові пільги, які стосуються учасників АТО, а саме: належить першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, розподіл земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва , садівництва і городництва, так само в першу чергу повинен здійсняться ремонт житлових будинків.

Кожен громадянин України, який брав участь в антитерористичній операції має законне право на отримання пільгового житла, у разі якщо він: володіє житловою площею нижче ніж встановлений офіційний рівня, є постійним жителем приміщення яке не відповідає встановленим технічним і санітарним нормам, якщо має хронічні захворювання в важкій формі, в зв'язку з цим не має можливості проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім'ї, в разі якщо громадянин проживає за договором піднайму житлового приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів.

Куди варто звернутися учаснику АТО, щоб стати на облік по отриманню пільгової квартири?

Для того, щоб отримати житло після служби в армії учасникам АТО необхідно звернеться: до виконавчого комітету районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів за місцем проживання, за місцем роботи: на підприємства, установи, організації, на яких працює учасник антитерористичної операції, які ведуть житлове будівництво або беруть пайову участь у житловому будівництві, в житлову комісію військової частини - для військовослужбовців за контрактом та членів їх сімей.

При цьому варто пам'ятати, що на квартирний облік можна стати тільки за місцем офіційної реєстрації.

Як оформити іпотеку в банку дітям війни та учасникам бойових дій

За опитуванням стало відомо, що на сьогоднішній день близько 1,5 млн українських сімей потребують поліпшення умов проживання та отриманні іпотеки на житло. Грошова іпотека як компенсація атошнікам за їх вагомий внесок для держави країни. Україна з року в рік покращує дане питання і для атошніков завжди намагаються створюючи закони, які підвищують їх права, одноразова фінансова допомога так само властива, гроші на житло і на землі, все це можуть отримати як учасники АТО так і їх сім'ї, в Україні є закон про отримання допомоги вдовам і дітям учасникам бойових дій.

Ще стало відомо, що за рахунок державних житлових програм, з урахуванням кредитного портфеля за підсумками минулого року (1200000 гривень), за різними державними кредитами на покупку квартир було видано:

  • 223 кредиту на 51300000 гривень - кредитування педагогів (з 2007 по 2018);
  • 12600 кредитів на 2200 млн гривень - пільгове кредитування (1998 - 2018);
  • прокредитовано 4,2000 сімей на 639700000 гривень за пільговою програмою "Доступне житло" (2010 - 2018).