У цій статті ми поговоримо на наступні теми: аліменти 2019, їх мінімальний та максимальний розмір, виплати, калькулятор, зразок заяви. Дізнайтеся, скільки грошей повинні платити на дитину мати або батько, які залишили сім'ю? Читайте усі подробиці, що стосуються виплати аліментів 2019.

Аліменти в Україні: що диктує новий закон?

Поодинці сьогодні складно виховувати неповнолітню дитину. Якщо ви не знаєте, на яку суму аліментів у разі розлучення можна розраховувати, ця стаття як раз для вас.

У 2019 році в Україні почав діяти новий «Закон про аліменти». Його основне завдання: підвищити відповідальність при можливу відмову від виплати батьком або матір'ю аліментів на одну дитину, двох або більше спільних дітей.

Кількість шлюбів останнім часом поступається кількості розлучень. Останнім часом по всій Україні весіль та шлюбів дедалі менше, натомість кількість розлучень щороку зростає. Число розлучених пар зросла майже на 20 тис.

Наприклад, у минулому, 2018-му році, зафіксовано 54 тис. розлучень. Але ж у позаминулому. 2017-му році, їх було лише 33 тис. Практично таке ж число розлучень і в 2015-му році: їх зафіксовано трохи більше 34 тис.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Експерти стверджують: ранні шлюби залишилися у далекому минулому. І якщо раніше середній вік заміжжя жінок становив 18 років, то сьогодні - 25 років.

Аліменти в Україні 2019

Аліменти 2019 можуть виплачуватися в Україні у мінімальному та максимальному розмірі. Мінімум, установлений державою, становить 50% від прожиткового мінімуму. Максимальні суми аліментів нараховуються у розмірі 10 прожиткових мінімумів.

При цьому перша та друга групи включають дітей певного віку. Давайте поговоримо про наші закони про аліменти більш докладно. Більшість жителів нашої країни вважають, що встановленого мінімуму недостатньо для забезпечення усім необхідним дитину. Дізнайтеся, яким є розмір аліментів 2019? Адже з 1 липня цього року нове законодавство диктує нові правила.

Аліменти 2019: таблиця, калькулятор, розрахунок - як нараховується пеня?

Ще навесні минулого року, в квітні 2018, було виведено формула розрахунку суми пені при несплаті або несвоєчасній оплаті аліментів. Велика Палата України роз'яснює, що пеню за заборгованість із виплати аліментів можуть нараховувати на весь розмір несплаченої суми належного стягнення.

«Як її порахувати?» - запитаєте ви. Пеня по аліментах рахується за кожен день прострочення. Розрахувати розмір пені, означає взяти по 1% від суми аліментів, яка не була сплачена при обліку за кожен день.

Міністерство юстиції та Міністерство соціальної політики України розробили правила оформлення аліментів. Представлена таблиця демонструє також розмір можливих виплат. І рекомендації щодо того, що робити, якщо боржник не платить аліменти добровільно?

Таблиця

Подача документів на аліменти здійснюється наступним чином: до заяви необхідно додати копії свідоцтва про шлюб/розлучення, народження дитини/дітей, копію паспорта відповідача та позивача із зазначенням реєстрації шлюбу і де прописаний, довідка про доходи обох батьків і про місцезнаходження відповідача.

Сьогодні цілком резонно здійснити попередній розрахунок аліментів онлайн. У цьому вам допоможе калькулятор. Електронний розрахунок можливої суми стягнення - корисний інструмент, який дозволить вам зробити розрахунки самостійно.

Аліменти 2019: який мінімальний і максимальний розмір?

На жаль, не завжди мати або батько, які у силу різних причин опиняються поза вихованням і матеріальних турбот про сина, дочку або декількох дітей, добровільно сплачують аліменти. Часом доводиться вдаватися до рішення суду, після якого один із батьків виплачує стягнення.

Зразок заяви

Давайте дізнаємося, який може бути мінімум виплати? І яким чином Україна подбала про неповнолітніх дітей, що народилися у шлюбі, але з огляду на розлучення батьків, залишилися без піклування одного з них?

Зараз в Україні існують певні правила та законодавчі норми, за якими розраховується мінімальний розмір аліментів, який повинен буде виплачувати один із батьків. Адже, незважаючи на те, що батько й мати живуть порізно, діти не повинні страждати. І відповідальність не знімається з кожного із них.

Аліменти в Україні 2019

У Законі України чітко прописано розмір належних аліментів офіційно. І якщо у випадку розлучення батьки між собою не домовилися щодо виплати аліментів, то все одно можна претендувати на мінімальне або максимальне стягнення. Розміри виплати встановлюються у процентному співвідношенні до прожиткового мінімуму.

Відповідно до нового Закону по аліментах, прожитковий мінімум для дитини - від 1 тис. 626 грн., максимум - 2 тис. 106 грн. Усе залежить від віку дитини та зарплати батька. Абсолютно законно отримати сьогодні виплату на дитину віком до 6-ти років у мінімальному розмірі 813 грн. Максимум для дітей такої вікової категорії тепер становить 16 тис. 260 грн. Рекомендований розмір аліментів - 1 тис. 699 грн.

Для дітей від 6 до 18 років мінімальні виплати - у розмірі 1 тис. 53 грн. Можливий максимум, коли аліментник виплачує 21 тис. 60 грн. Мінімальна рекомендована сума для дітей такого віку - 2 тис. 118 грн.

А тепер дізнайтеся: як проходить виплата аліментів одного з батьків у разі, якщо він не проживає після розлучення в Україні? Як бути, якщо людина, яка не платить стягнення на дитину, перебуває на роботі за кордоном? Чи можна змусити платити гроші на утримання дитини людину, яка поїхала та працює у іншій країні?

Аліменти Україна: як бути, якщо неплатник працює за кордоном?

Зарплати за кордоном для українців найрізноманітніші. І серед тих, хто їде туди, щоб заробити, є розлучені, які ухиляються від сплати аліментів. Зважаючи на це, дитина або діти, які залишилися в Україні, страждають.

Міністерство юстиції України постаралося захистити інтереси дітей. Мін'юст подбав про них, розробивши кілька важливих рекомендацій. І у тому випадку, якщо тато або мама, який повинен бути платником аліментів, виїхав за кордон на постійне місце проживання або змінив громадянство, не має права позбавляти сина чи дочку матеріальної підтримки.

Аліменти в Україні 2019

У тому випадку, якщо батько, який працює за кордоном, відмовляється платити аліменти дитині, яка живе в Україні, необхідно подати позов про стягнення оплати з нього. Необхідно звернутися до суду за місцем проживання сина чи дочки.

Після того, як виконавча служба винесе відповідне рішення, і воно буде визнано українським судом, у іншій державі його виконання відбувається згідно з Договором про надання правової допомоги. Клопотання про аліменти перенаправляється до рук іноземних компетентних органів тієї країни, де людина, з якої бажають стягнути аліменти, знаходиться.

Такий порядок передбачений міжнародним договором України. Виконання судового рішення по аліментах на території іншої держави відбувається відповідно до законодавства тієї країни. Для працюючих у нас у державі аліментників передбачений бланк звіту, який ведеться у бухгалтерії.

Аліменти Україна 2019: чи платить їх безробітний або пенсіонер?

На жаль, сьогодні в Україні стоїть досить гостро питання щодо безробіття. Давайте поговоримо більш детально про те, чи може бути призначена виплата аліментів для непрацюючого батька або матері чи з його/її інвалідності?

Незалежно від того, працює батько/мати чи безробітний, із нього(неї) можна стягнути аліменти. І про це чітко говорить українське законодавство. Єдине: вам потрібно знати про всі можливі підводні камені у цьому питанні.

Якщо ви звертаєтеся до суду з питання одного з безробітного батьків і стягнення грошей із нього, необхідно написати і подати заяву із зазначенням бажаної суми. Та надати відповідні документи.

Аліменти в Україні

Якщо неплатник аліментів не працює із якогось моменту, він може стати на облік на біржу зайнятості, де буде отримувати допомогу від держави. І вже із неї стягуватиметься на утримання дитини певна сума грошей.

У тому випадку, коли безробітний відмовляється ставати на облік до Служби зайнятості, можливо, працює у цей час неофіційно, оплата аліментів повинна нараховуватися у судовому порядку, виходячи із рівня середньої заробітної плати.

Аліменти в Україні 2019

Сьогодні навіть інвалідність не є підставою не виплачувати стягнення дитині. Якщо не працюєш або знаходишся на пенсії, все одно аліменти сплачуються. Прикладів того, що український суд захищає інтереси дітей, які залишилися без батька або матері, більш ніж достатньо. Знай.юа раніше уже відповідав українцям на найголовніші питання щодо Закону про аліменти.