У ставці Адольфа Гітлера "Вервольф", що розташовується під Вінницею, виявили підземне сховище лідера нацистів. Знахідку помітили науковці київського Інституту прикладних проблем екології, геофізики та геохімії.

Про це повідомляє видання ХВИЛЯ.

Про саму знахідку заявила Катерина Висоцька – директор Вінницького обласного краєзнавчого музею: "Як йдеться в офіційному звіті, переданому нам вченими Інституту, в зоні дослідження фіксуються сигнали від рукотворного підземного об'єкта".

Ставкою "Вервольф" постійно цікавилися дослідники. Раніше усю ставку підірвали і залишки будівлі постійно вабили дослідників. Однак дослідження підземної частини ставки розпочалося лише нещодавно. Перший етап досліджень, проведений рік тому, показав, що дійсно під землею є рукотворні порожнечі, але дізнатися їх точне розташування не вдалося.

Популярні новини зараз
Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Другий етап дослідження розпочали в цьому році. Для визначення розташування сховища Гітлера вчені використовували спеціальне устаткування і сучасні методи, включаючи магнітно-резонансну обробку і вивчення знімків із супутників. Так, виявили підземне сховище та з 4 поверхів і тунель на глибині близько 10 м. Товщина бетону на перекриттях притулку сягає 50 см і більше.

Як повідомила Висоцька, їм вдалося дізнатися, що два верхніх поверхи притулку заповнені газами (аргоном і радоном). Що знаходиться у двох нижніх поки невідомо, але дослідження продовжуються.

"З цим офіційним звітом ще треба попрацювати, зустрітися з виконавцями. Я думаю, що робота продовжиться, але про якісь розкопок на сьогодні мова не йде", — заявила Висоцька.

Свою позицію директор Вінницького обласного краєзнавчого музею пояснила тим, що вони не знають, що знаходиться на нижніх поверхах, тому проводити розкопки може бути небезпечно.

Нагадаємо, що найромантичніша пара давнини виявилася чоловіками: яку таємницю приховують коханці з Модени.

Також портал Знай.uа писав, що скіфи призвели археологів у свій стародавнє місто.