Всі розвинені країни прагнуть до того, щоб поліпшити життя своїх громадян і забезпечити необхідні соціальні пільги певним категоріям громадян. Україна в цьому питанні теж не пасе задніх і розробила ряд програм, якими передбачено пільги і підтримка багатодітних сімей. В сучасності враховуючи вартість хоча б харчування, не беручи до уваги всі інші блага необхідні для оптимальної життя і діяльності, то не так багато сімей, які наважуються заводити більше двох дітей. Але тільки харчуванням не обмежується і сам процес виховання і розвитку дітей, спершу щотижня, а далі щомісяця необхідно купувати одяг, який теж не дешевий, придбання коляски і ліжечка стає цілим квестом і головним болем для новоспечених батьків. Та й перед днем ​​знань, враховуючи ціни на рюкзаки, шкільні форми і канцтовари складно відразу виділити велику суму коштів, щоб забезпечити дітей всім необхідним. І на цьому ж теж не закінчуються фінансові витрати, з кожним місяцем і роком потреби ростуть, тому багато батьків навіть коли хочуть ще поповнення в родині, всерйоз замислюються над цим питанням.

У цьому тексті ми розповімо вам про те, які пільги надають для багатодітних сімей, виплати на дитину, скільки гривень допомоги сім'я буде отримувати від держави щороку, чи отримають діти пільги в навчальних закладах на навчання і все про те, як держава буде допомагати багатодітній сім'ї.

Що таке багатодітна сім'я

Мабуть, саме з цього варто починати подібний текст. Багатодітна сім'я - це сім'я, в якій чоловік і дружина перебувають у зареєстрованому шлюбі і мають трьох дітей, з якими і проживають. Або ж один з подружжя (мати або батько), який проживає з 3 або більше дітьми.

Відповідно до Закону України, людина в багатодітній сім'ї може вважатися дитиною до 23 років, або ж до того моменту, як закінчить вищий навчальний заклад, якщо це трапиться раніше зазначеного віку.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Які доплати покладені багатодітним сім'ям

Першим і логічним питанням постає питання - хто ж такі багатодітні сім'ї? Такими сім'ями прийнято вважати сім'ї де є три і більше дітей. Немає різниці рідні це діти або ті, яким батьки є опікунами. Щоб отримати посвідчення багатодітної сім'ї, батькам дітей або окремо матерям, або батькам необхідно зібрати відповідний пакет документів і віднести їх в соціальну службу. Процес оформлення і отримані документи розглядаються і оформляються приблизно 7-14 робочих днів.

Для сімей, які зважилися на цей серйозний крок існує ряд пільг. В цілому про пільги і як оформити їх отримання докладніше ми і розповімо в цій статті.

Трохи про податки

Для кожного громадянина України покладена податкова пільга, яка дорівнює 18% і вираховується з заробітної плати громадянина. Але якщо зарплата з помноженим коефіцієнтом менше прожиткового мінімуму то можна подати заяву за допомогою якого отримати допомогу по соціальному забезпеченню. При наявності пільги можна значно зменшити утримувану з заробітної плати суму.

Така пільга є і для багатодітних сімей. Якщо в багатодітній родині є неповнолітні діти, то батьки мають право зменшити оплату за кожну дитину яка знаходиться на вихованні. А в 2019 року ця пільга становить половину прожиткового мінімуму. Нині процес оподаткування проходить таким чином, що із заробітної плати вираховується сума пільг, і на ту суму, яка залишилася налічується ПДФО. Перевага цього процесу в тому, що обоє батьків мають право на подачу заявки, за якою будуть застосовані пільги. У тому випадку якщо багатодітна мати, або багатодітний батько виховують дитину самостійно, то він або вона, мають право на отримання податкової пільги в розмірі 150-200%. Кількість відсотків залежить від віку і кількості дітей які знаходяться на виховані. У свій час ходила інформація, що цю пільгу скасували, але насправді вона діє як і раніше.

Якщо в сім'ї п'ять і більше неповнолітніх дітей, то їх батькам не потрібно платити податок на будь-яке житлове майно.

Пільги на користування транспортом

Багатодітним сім'ям, точніше дітям в цих сім'ях, надаються пільги на користування громадським транспортом. Зараз ми вам пояснимо які саме.

Діти в багатодітних сім'ях мають право на:

  • Безкоштовний проїзд в будь-якому виді громадського транспорту, маршрутному таксі, автобусах, а також в поїздах і водних типах транспортних засобів, незалежно від маршруту і відстані;
  • автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського та міжміського сполучення, автобусами приміських і
  • міжміських маршрутів, міжобласних незалежно від відстані та місця проживання при наявності посвідчення встановленого зразка, в разі введення автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Соціальна пільга на комунальні послуги

Сума оплати за комунальні послуги зростає з кожним роком і часом в сім'я, де проживає всього одна-дві людини не в змозі повноцінно оплачувати комунальні послуги без сторонньої допомоги. Тим більше соціальна допомога в такому випадку просто необхідна тим сім'ям, які виховують 3-и і більше дітей.

Відповідно до встановленого законодавством країни існує турбота про багатодітні родини та в питаннях комунальних послуг. Але не для всіх багатодітних сімей покладена пільга, а тільки для тих, у яких щомісячний дохід не перевищують 2700 грн. на одну людину в місяць.

Якщо вищевказана сума на одну людину в багатодітній родині менше, то сім'я може розраховувати на наступні пільги:

  1. Вартість квартплати знижується на 50% від загальної вартості;
  2. Плата за користування стаціонарним телефоном знижується на 50%.

Пільгове житло і будівництво для багатодітної сім'ї

Далеко не у кожної сім'ї є можливість відразу або навіть за кілька років придбати собі житло або побудувати його з нуля. Відповідно у багатодітних сімей таких шансів на покупку і будівництво ще менше. Тому державою розроблені ряд програм, згідно з якими це стало реальніше.

Згідно зі встановленими пільгами, багатодітні сім'ї мають право на пільгову чергу на житло. Уже багато десятиліть існують державні програми, згідно з якими певні категорії населення мають право на те, щоб стати в чергу і отримати житло. Для багатодітної і малозабезпеченої сім'ї необхідно встати в чергу і отримати квартиру або будинок, як правило мінімум двокімнатну в залежності від кількості квадратних кілометрів в ній. Багатодітні сім'ї мають право на безкоштовну приватизацію житла, в якому проживають.

Соціальні пільги в системі охорони здоров'я

Для дітей з багатодітних сімей покладені деякі пільги, які пов'язані з медичним обслуговуванням. Зокрема діти з багатодітних сімей мають право безкоштовно отримувати ліки, які виписуються лікарем.

Для перевірки стану свого здоров'я для дітей з багатодітних сімей належить щорічне медичне обслуговування, а також при необхідності госпіталізація в державні медичні установи. Діти з багатодітних сімей можуть розраховувати на щорічні путівки в оздоровчі санаторії, а також безкоштовно ставити зубні протези в державних стоматологічних клініках.

Що стосується безкоштовної путівки в санаторій, то якщо у регіону немає можливості відправити дитину до відповідного санаторію або оздоровчого табору, то сім'ї видається фінансова компенсація за це. Батьки, які отримали фінансову компенсацію за невикористаний відпочинок дитини, повинні самі витратити його на санаторне оздоровлення. При цьому їм самостійно потрібно вибрати санаторій або оздоровчий табір, в якому буде знаходитися їх дитина. У відповідні органи соціального захисту батьки повинні надати чеки та договори в яких вказана сума, і вид оздоровчих процедур або комплексів, які пройшла дитина.

Пільги для багатодіних сімей на навчання

Коли дитина з багатодітної сім'ї перебуває в дитячому саду, то його навчання буде безкоштовним Також батькам не доведеться оплачувати харчування. Діти з таких сімей позачергово зараховуються в дитячі сади.

Для таких дітей в період навчання в школі, покладена знижка на відвідування гуртків в школах мистецтв і музичних школах. Встановлена знижка дорівнює половині вартості від загальної суми.

Згідно із законом в школі малозабезпеченим і багатодітним сім'ям надається безкоштовне харчування, а також пільги на різні заходи і походи.

Якщо сім'я з п'ятьма і більше неповнолітніми дітьми, то дітям належить безкоштовне навчання в проф-тех установі або в університеті. Але мова йде тільки про першу освіту і має обмеження за віком, така пільга можлива тільки до настання 23-х років.

Інші пільги для дітей та батьків

При наявності посвідчення діти з багатодітних сімей мають право на безкоштовний проїзд на будь-які види міського та приміського транспорту. Варто звернути увагу, що на таксі це не поширюється. Діти можуть здійснювати поїздки на автобусах, електричках, потягах.

Батьки, у яких на вихованні є троє і більше дітей мають право збільшити свою оплачувану відпустку від 7 до 17 днів. Кількість днів варіюється від кількості неповнолітніх дітей, які перебувають на вихованні та відповідно на утриманні. Для непрацюючих батьків період догляду за дітьми у віці до 16 років зараховується до загального стажу.

Жінка, яка вважається матір'ю для п'ятьох і більше дітей мають право в 50 років вийти на пенсію. Відповідно пенсія буде розраховуватися виходячи з пільгового положення і відпрацьованих років. Щоб вийти на пенсію в вищевказаному віці у жінки має бути 15 років трудового стажу. Чоловік, батько багатодітної родини може вийти на пенсію в 55 років, але в нього має бути 20 років трудового стажу.

Матері, у яких п'ять і більше дітей удостоєні звання «мати героїня». Звання «матері героїні» дозволяє мати додаткові пенсійні виплати.

Матерям одиначкам, які виховують трьох і більше дітей належить пільга. Таких матерів держава підтримує, тим, що видає пільгу, що дорівнює 30% від прожиткового мінімуму.

І батькам, і дітям повинні бути видані відповідні посвідчення багатодітних сімей. Дитина отримує таке посвідчення тільки тоді, коли йому виповниться шість років. Якраз в цьому віці можна йти в школу, і за допомогою отриманого посвідчення діти можуть безкоштовно їздити в маршрутках, або автобусах, щоб дістатися до школи, до місць тренувань або в інші необхідні місця. На канікулах за допомогою цих посвідчень діти з батьками або з іншими супроводжуючими їх особами можуть кудись поїхати на автобусі, поїзді або електричці за встановленою пільгою.

Крім цього, є так звані пільги для багатодітних сімей на кредити. В основному їх пропонують невеликі банки. Ці кредити відрізняються низькою ставкою, також частину суми погашає держава.

З складнощів можна виділити те, що для того, щоб отримати такий кредит потрібно зібрати набагато більше документів і його дають лише трохи громадянам.

Законодавчі нововведення 2019 року

На законодавчому рівні було прийнято рішення, що за третю і кожну наступну дитину сім'ям виплачуватимуть по 1700 грн. в місяць. Таку виплату батьки дітей будуть отримувати до того моменту поки дитині не настане шість років. Таке нововведення торкнеться не тільки тих сімей, які народили дитину в цьому році. Також це поширюється і для тих сімей, які мають статус та посвідчення багатодітних. Навіть якщо дитині виповнилося п'ять років, сім'ї слід оформити цю допомогу. Адже вони можуть отримувати матеріальну допомогу до шестиріччя дитини. За цей час на особистий банківський рахунок сім'ї в цілому надійде понад 20 тис. грн. А це все ж додатковий дохід, який стане хорошою підмогою для розвитку дитини. Міністерством соціальної політики напрямок роботи з багатодітними сім'ями був визначений як пріоритетний, який вимагає ще розгляду та доопрацювання.

У Міністерстві стверджують, що у них закладені програми, які націлені на підвищення соціальної і матеріальної допомоги для різних груп населення зокрема для багатодітних сімей.

Ряд благодійних організацій і приватних компаній періодично проявляють турботу про багатодітних та малозабезпечених сімей, організовують безкоштовні заходи для них, можливі разові допомоги, організовується гуманітарна та інша допомога.