В Україні рекордно подорожчала картопля. На цьому тижні оптові ціни на неї злетіли до 10 гривень за кілограм, а в роздробі вже з'явилися цінники по 12-13 гривень. Це, щонайменше, на 2 гривні дорожче, ніж тижнем раніше, і втричі - ніж на аналогічну дату минулого року.

Причому, судячи з усього, ціновий ажіотаж буде розкручуватися і далі, передає "Страна".

Як відзначають експерти спеціалізованого аналітичного майданчика Еast-fruit, вже з'явилися пропозиція про продаж картоплі з поля по 11-12 гривень за кілограм. Правда, поки посередники думають, чи варто закуповувати урожай за космічними цінами. Але такий цінник в опті, це, щонайменше, 15 гривень, а то й більше, в роздробі.

Економіст інвестиційного департаменту FAO (продуктовий підрозділ ООН) Андрій Ярмак каже, що на ринку розганяються чутки, що, мовляв, навесні картопля взагалі буде за 20-25 гривень за кілограм. Тому краще запастися нею зараз, "поки не подорожчала", - масово переконують продавці українців.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

На цій хвилі вже активізувалися імпортери. За даними "Інфо-Шувар", в серпні в Україну поставили 4,3 тисячі тонн картоплі майже на 800 тисяч доларів. "Такий показник - абсолютний рекорд для серпня за всю історію незалежності України. Фактично країна імпортувала річний обсяг картоплі усього за місяць", - зазначають на "Шуварі".

"Україна в цьому сезоні стала країною з найдорожчою картоплею в Європі. Якщо так піде далі, скоро картоплю почнуть баржами з США до нас завозити", - іронізує голова Асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко.

Найдивніше в цій історії - зі своїм урожаєм картоплі у нас все більш-менш нормально. "Він навіть вище минулорічного на 2%", - повідомив Андрій Ярмак. Тобто, по суті, з картоплею у нас повторюється та ж історія, що і з цибулею. Коли нинішньої весни на хвилі ажіотажного попиту ціни на неї злетіли в рази, а торговці продавали цибулю з рентабельністю в кілька сотень відсотків.

Розбираємося, чи буде в Україні картопля по 25 гривень, і чи варто запасатися нею прямо зараз.

Куди пропав урожай

Сам факт нинішньої "картопляної кризи" в Україні здається дивним. По-перше, площі під цією культурою і загальний урожай, якщо вірити офіційній статистиці, залишаються більш-менш стабільними вже довгі роки. За даними Держстату, з 1990 року по 2018 рік угіддя під картоплею змінилися незначно - з 1,4 млн га до 1,3 млн. А якщо врахувати, що в першому випадку рахували з Кримом і Донбасом, а в останньому - без непідконтрольних територій, то площі навіть трохи розширилися. Правда, даних за цей рік поки немає, але навряд чи там буде кардинальна зміна, - запевняють експерти.

З урожаєм ще цікавіше. Якщо в 1990 році Україна вирощувала 16,7 млн тонн в рік, то в 2018 році - 22,5 млн тонн, тобто, картоплі збирають більше за рахунок збільшення врожайності (за цей час вона виросла з 117 до 171 центнерів з гектара).

По-друге, внутрішнє споживання картоплі порівняно невелике. "Ми з'їдаємо в 3-3,5 рази менше, ніж вирощуємо - близько 6 млн тонн на рік. Решта йде на насіння, корм худобі і на експорт", - говорить Дорошенко.

За його словами, через явне надвиробництво картопля завжди останнім підтягувався за цінами. Тобто, спочатку дорожчали інші овочі борщового набору (капуста, цибуля та ін), а вже потім "заодно" переписували і цінники на картоплю. Винятком було хіба що закінчення сезону, коли до весни картопля масово вимерзала і гнила на складах, і реально продавати було нічого.

Але в цьому сезоні при прогнозованому врожаї в 23 млн тонн і реальному попиті в 6 млн тонн у нас раптом прямо з осені пропала картопля. Причому, утворився настільки великий дефіцит, що ціни злетіли втричі. Питання - чому?

Городня статистика

Насправді, за словами Дорошенка, не все так однозначно. І перше питання - до статистики, яка, начебто, є, але по факту дає спотворену картинку.

"Справа в тому, що картоплю у нас традиційно вирощують, в основному, в господарствах населення. Саме вони дають 90% урожаю. Але бабусі все активніше відмовляються від городів. У минулому році присадибне господарство виявилося збитковим - мінус 25% за підсумками сезону. У цьому році можемо отримати взагалі мінус 30%. Крім того, відбувається зміна поколінь, а молодь не поспішає на городи", - говорить експерт.

Ще один нюанс - плутанина з сортами. Зараз вирощують ранню, середньостиглу і пізню картоплю. Причому, так як ніякого планування немає, на ринку періодично виникають періоди дефіциту - коли одна картопля вже закінчилася, а наступний урожай ще не зібрали.

"Тому ніхто точно не знає, що у нас з урожаєм. Всю статистику потрібно ділити на десять. Ми тільки за фактом виявляємо, що у нас щось раптом зникло з продажу і будуємо версії - товар притримують спекулянти або його дійсно немає. Скажімо, пізню картоплю ще повністю не прибрали. Не ясно - буде дефіцит чи надлишок", - говорить Дорошенко.

З реальних сигналів за проблем з картоплею поки можна відзначити лише погіршення врожайності у Вінницькій і Чернігівській областях через посуху. Але воно не настільки велике, щоб залишити без картоплі всю країну.

"Ліміти" на картоплю

Між тим з пропозицією на ринку дійсно є проблеми. Купити потрібні обсяги картоплі можна далеко не завжди, навіть за нинішньою рекордною ціною. Експерти, з якими поспілкувалася "Страна", запевняють - урожай просто притримують. Все почалося з однієї з банальних "ям" в реченні, коли виникли тимчасові перебої з поставками і ціни трохи пішли в ріст. Торговці побачили, що ситуацію можна розкручувати і далі і добре на цьому заробляти.

"Картопля є, але її не продають. Люди, побачивши навесні ціну на цибулю 28-35 гривень за кілограм, перестраховуються і намагаються запастися "другим хлібою" якомога більше", - розповіла керівник маркетингового підрозділу львівського оптового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Тобто, по суті, торговці формують штучний дефіцит.

"Деякі фермери, користуючись ажіотажним попитом, підігрівають його повідомленнями про припинення продажів продукції, або ж про ліміти на обсяг продажів одному покупцю. Вони також повідомляють, що попит в даний час істотно перевищує пропозицію, тим більше, що багато хто намагається закласти всю якісну картоплю на тривале зберігання", - відзначають в Еast-fruit.

Андрій Ярмак не виключає, що в кінці-кінців у нас і справді буде дефіцит картоплі.

"Адже в таких ситуаціях споживачі, нерідко, реагують нераціонально, закуповуючи у великих обсягах вже дорогий продукт, який вони не мають можливості зберегти. В результаті, величезна частина продукції просто йде в сміття, втрати зростають, а разом з ними зростає і дефіцит продукції, і ціни. Але фундаментальних причин для таких високих цін на картоплю, особливо на фоні перевиробництва в сусідніх країнах на сьогоднішній день немає", - говорить Андрій Ярмак.

300% рентабельності на імпорті

Показово, що на нашому картопляному ажіотажі вже щосили заробляють імпортери. За даними Держстату, з початку нового сезону вже завезено більше 4 тисяч тонн, що є рекордом за останні роки. З вересня показники можуть бути ще більшими. За оцінками Української плодоовочевої асоціації, на середину вересня Україна вже імпортувала до 8 тисяч тонн картоплі. Левова частка імпорту йде до нас з Білорусі.

Тамтешні імпортери везуть не тільки свою, але і російську картоплю.

В Українській плодоовочевої асоціації відзначають, що імпортувати російську картоплю нам дуже вигідно. У РФ картопля в цьому сезоні продається всього за 8-9 центів за кілограм, а у нас - до 36 центів, тобто вчетверо дорожче. Навіть з урахуванням транспортування через Білорусь реально вийти на 300% рентабельності.

"У нас ціни зараз взагалі найвищі в Європі, хоча традиційно вони були на третину нижче, ніж в інших європейських країнах. Якщо так піде далі, то буде вигідно з усього світу завозити, навіть баржами з США", - говорить Олексій Дорошенко.

"Ми створюємо умови для заробітку імпортерам. До речі, якість імпортної картоплі не найкраща, а її беруть на зберігання. Більша частина цієї продукції має великі шанси перетворитися на сміття ще до середини весни", - додала Тетяна Гетьман.

Згадали про цибулю по 40 гривень

Розкручуючи картопляну "зраду", і вітчизняні фермери, і імпортери, і рядові продавці тримають в розумі недавню цибулеву кризу. Нагадаємо: навесні цього року ціни на цибулю злетіли до 35 гривень за кілограм, а в деяких магазинах і зовсім з'явилися цінники по 40 гривень. Торговці, у яких був запас цибулі, буквально озолотилися, продаючи товар з рентабельністю в кілька сотень відсотків. "Прибутковіше, ніж зброя і наркотики", - жартували тоді експерти.

"Ціни на картоплю роздуті. Картопля намагається повторити рекорд цибулі, але не торішній. Ми йдемо за сценарієм чотирирічної давності. Тоді восени в період збирання цибулі ціни злетіли через ажіотаж, підставою для якого став прогноз зниження виробництва. А навесні ціни впали, тому що приховані восени запаси в результаті з'явилися у продажу, і не в найкращій якості", - зазначає Гетьман.

Для того, щоб повторити рекорди "цибулевого ажіотажу-2019", нам не вистачає головного - дефіциту продукції в Європі. Цибулі цієї весни не вистачало не тільки в Україні, але і в інших європейських країнах, її масово замовляли в Азії. З картоплею такого точно не буде, адже гарний урожай зібрали не тільки в сусідніх Білорусі та Росії, але й Польщі, а також інших країнах Східної Європи.

"Та й взагалі, картопля - це не цибуля. Цибулю замінити нічим, а картоплю можна легко замінити, це лише один з видів гарніру", - заспокоює Андрій Ярмак. За його словами, у квітні картопля може бути дешевшою, ніж зараз. І ніяких 25 гривень за кілограм, як лякають торговці, чекати не варто.

Втім, "замінність" картоплі може підняти ціни і на інші "гарніри".

"Наприклад, найдешевші крупи, швидше за все, подорожчають, мінімум, на 2 гривні, скажімо, гречка, якої українці намагаюся замінити картоплю", - підсумував Дорошенко.

Нагадаємо, українці шоковані цінами на картоплю.

Як повідомляв портал Знай.uа, на скільки подорожчають життєво важливі продукти вже восени.

Також портал Знай.uа писав, що що станеться з цінами на продукти восени.