23 вересня відзначається народне свято Петро і Павло Горобинники (10 вересня – дата за старим стилем). Ще в цей день горобина святкує свій день народження, а її ягоди, завдяки швидким заморозкам, стають солодкими. Також православні віруючі за церковним календарем згадують Святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських.

Петро і Павло Горобинники: традиції свята

Традиційно в цей день наші пращури розвішували горобину під дахом будинку, щоб гарненько її пров'ялити і надати їй більше солодкого присмаку. Також таким способом на Київській Русі намагалися захистити приміщення від прояву зла і нечистої сили. В той же час не всі ягоди збирали, частину залишали на гілках дерев, щоб звірі і птахи могли поласувати ними.

Крім того, на Петра і Павла слов'яни починали варити горобиновий квас, який допомагає в боротьбі з застудою і володіє жарознижуючими і проносними властивостями. А одним з улюблених алкогольних напоїв на Русі була настоянка горобини на горілці, яку роблять і сьогодні. Так, перебрані очищені і залиті в пляшки ягоди прибирають в тепле місце на два місяці і не забувають струшувати один раз на тиждень. До зими, за умови дотримання технології, смачна настоянка буде готова до вживання.

Горобину використовують не тільки для приготування напоїв. Якщо у людини болять груди, вона мучиться безсонням або їй не вистачає повітря, то необхідно взяти гілочку горобини та окреслити навколо себе коло – тоді всі злі сили зникнуть, і відразу настане полегшення. У цьому були переконані наші предки.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

В цей день православні моляться Петру і Павлу, просять про допомогу холодною зимою. Також слов'яни судили по горобині і про те, якими будуть наступні місяці. Велика кількість ягід передбачала сиру осінь і сувору зиму.