Верховна Рада у п'ятницю, 20 вересня прийняла два знакові закони. Перший з них – №1053-1 про "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Очікується, що з його допомогою будуть виведені з тіні операції в сфері послуг.

Прийняті Радою зміни вже викликали широкий резонанс в суспільстві. Оскільки купівля товарів післяплатою стала фактично незаконною.

Головне нововведення – це обов'язкова видача повного фіскального чека при проведенні операції. Кожен продавець зобов'язаний видати покупцеві фіскальний чек, а касові апарати обов'язкові для всього малого бізнесу з оборотом понад 1 мільйон гривень щорічно.

Правда, бізнесмени зможуть видати чек з будь-якого обладнання, де є програмне забезпечення, наприклад, зі смартфона.

В Україні ввели нові правила покупок в інтернеті

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Порядок роботи з касовим апаратом відтепер буде регулюватися не Нацбанком, а міністерством фінансів, операції ж перестануть бути захищені банківською таємницею. Податкова служба зможе в режимі реального часу простежити за будь-якою з них.

Отже, можливостей приховати свої доходи або просто торгувати "в сіру" у продавців не буде.

Передбачені і штрафи за порушення закону: зніматимуть до 200% від вартості товару. За невиданий продавцем чек - 10-50% від вартості продукції, а з часом вже і 100-150%.

В Україні ввели нові правила покупок в інтернеті

У закону є перехідний період – до 1 жовтня 2020 року для "групи ризику", а для решти – до 1 січня 2021 року.

Припускають, що якщо резонансне рішення по післяплаті не буде деталізовано, то після вступу в дію закону такі платежі стануть фактично незаконними. А це суттєво вдарить по роботі інтернет-магазинів і створить труднощі для мільйонів українців.

Нагадаємо, раніше Зеленський підписав закон про "митний безвіз" з Євросоюзом

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці будуть платити за поїздки до Європи

Також "Знай.ua" писав, що Зеленськийобговорить з Трампом питання українсько-американської взаємодії