Приватизація квартири - питання делікатне. Перш ніж приватизувати житло, дізнайтеся, які підводні камені можуть зустрітися на вашому шляху. Урахуйте всі тонкощі процесу: вартість, терміни, прядок оформлення. Інформація, запропонована до розгляду, допоможе вам у приватизації житла в Україні.

Приватизація квартири: яка форма, порядок, ціна, строки?

Якщо ви хочете отримати право власності на квартиру, - це, безсумовно, правильне рішення. Але зробити це ви зможете тільки тоді, коли у вас є ордер на держжитло.

Виняток на приватизацію становлять приміщення-музеї. Не можна також приватизувати житло, розташоване на території дендропарку, заповідника, ботанічного саду, у Чорнобильській зоні та ті, що знаходиться у межах військових поселень.

Форма №4 - це бланк, який вам необхідно заповнити із метою приватизації у ЖЕКу або ОСББ. Ви отримаєте техпаспорт після надання даних про осіб, прописаних у квартирі. Видає техпаспорт бюро техінвентаризації через 2-3 тижні після звернення.

Переоформити держквартиру в приватну власність безкоштовно можна, виходячи із норм, встановлених законом: на одного члена сім'ї дозволяється 21 кв. м із загальної площі. Додатково на все сімейство надається ще 10 квадратів.

Популярні новини зараз
Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Таким чином, якщо розраховувати на двох, то у такому випадку сім'ї може належати для приватизації 42 кв. м. Форма розрахунку із додатковою квадратурою наступна: 2*21 + 10 = 52 кв. м. У разі, якщо вам доводиться приватизувати квартиру більшої площі, то за решту квадратних метрів доведеться доплатити.

Щоправда, приватизувати безкоштовно можна не всі квартири. Безкоштовна приватизація має місце щодо однокімнатних держквартір. На безкоштовну приватизацію можуть претендувати постраждалі на ЧАЕС, сім'ї загиблих, ветерани ВВв, багатодітні сім'ї, інваліди І, ІІ груп.

Свідоцтво приватизації видається через 30 днів після подачі документів. Але на те, щоб їх зібрати, вам теж знадобиться певний час. Залежно від зайнятості ви зможете зібрати пакет необхідних документів за 1-2 місяці. У середньому виходить, що отримати документ про приватизацію житла ви зможете через 2-3 місяці.

Приватизація квартири 2019

Остаточна вартість приватизації залежить від цін на послуги нотаріуса, до якого ви будете звертатися. Вам також доведеться оплачувати вартість квитанцій у ОСББ або ЖЕКу, а також у БТІ. Ціни у залежності від регіону можуть дещо змінюватись, тому остаточна вартість буде індивідуальна.

Приватизація квартири: які документи потрібні (Україна)?

Давайте розкладемо по поличках: які документи вам для приватизації потрібні? Перш за все необхідно написати заяву. Зробити це необхідно в ЖЕКу або ОСББ. Вам знадобиться техпаспорт на квартиру, зробіть копії паспорта або паспортів, ІПН (ідентифікаційних податкових номерів), свідоцтво (свідоцтв) про народження дітей. Тобто: всіх тих, хто у ній прописаний.

Необхідно взяти довідку про склад сім'ї. І про те, що раніше ця квартира приватизована не була. Із цією метою зверніться у відділ приватизації. Для приватизації знадобиться також копія ордера. Якщо у вас є пільги, необхідно надати відповідні документи.

При складанні заяви до ЖЕКу або ОСББ повинні бути присутніми усі, прописані в квартирі повнолітні члени сім'ї. Їм усім необхідно буде поставити свій підпис у заяві.

У ЖЕКу або ОСББ складається форма №4. Зразок, який у інстанції є, допоможе вам у грамотному заповненні форми. Відповідний Центр зайнятості видає вам дозвіл на передачу квартири у власність.

Як приватизувати квартиру службову?

Закон про нерухомість свідчить про те, що службове житло приватизувати не можна. Але тут є винятки із правил. Виявляється, таку квартиру можна виключити із розряду, до якого вона належить.

Трапляється, що квартиру в законному порядку виключають із числа житлових або має місце другий варіант: відпадає необхідність використовувати нерухомість як службову. Щоб житло вийшло зі статусу службового, вам необхідно отримати дозвіл відповідної організації (та, яка є її фактичним власником і надає вам право проживання у ній). Із цією метою варто подати заяву.

Приватизація квартири 2019

Організація передасть її до міськради. У разі відмови можна вирішити це спірне питання у судовому порядку. Після виключення службового житла із числа відомчих, переходьте до його приватизації.

Позитивного результату для виключення службової квартири із числа відомчих не буде у разі відсутності законних підстав для цього. Однією із переваг, що допоможе вам у процесі вирішення цього питання, може стати надання документа про те, що ви перебуваєте на обліку як громадянин, який потребує поліпшення житлових умов.

Чи можна приватизувати кімнату в гуртожитку?

Приватизацію кімнати в гуртожитку можна здійснити, але тільки якщо у вас немає власної нерухомості. І раніше ви ніколи не здійснювали процес приватизації із держфонду. Крім цього, досить тривалий період часу проживали в гуртожитку.

Права на отримання приватизації кімнати в гуртожитку відсутні у тих, хто проживав (-є) у кімнаті під час навчання у якому-небудь навчальному закладі, знаходиться у гуртожитку із метою підвищення кваліфікації або проживає у ньому на контрактний період роботи.

Крім вищевказаних документів, вам доведеться мати медичну довідку про те, що ви та члени вашої родини не хворі таким інфекційним захворюванням, як туберкульоз. І додати довідку, яка підтверджує, що у вас та осіб, які проживають разом із вами, немає іншої власної квартири або будинку у межах країни.

Приватизація в Україні - загублений ордер: як бути?

Ви маєте на право на заселення в госквартіру при наявності ордера. Але що робити, якщо із часом ви його якимось чином втратили? А житло потрібно приватизувати. Довести свою правоту можна за допомогою звернення до суду. І у разі позитивного результату житло можна буде приватизувати.

Приватизація квартири 2019

При зверненні до суду необхідно надати довідку, у якій будуть зазначені час та дата заселення у квартиру і ксерокс рішення про надання ордера на нерухомість. Факт вашого заселення можуть підтвердити сусіди. Не обов'язково надавати оригінали квитанцій про оплату комунальних послуг. Можна зробити і їхні копії.

Крім цього, знадобиться довідка про склад сім'ї, техпаспорт. Якщо квартиру вам видали за місцем роботи, зберіть документи, що підтверджують цей факт. Надайте договір найму, який було укладено із ЖЕКом або ОСББ. Необхідна також будинкова книга.

Чи потрібно приватизувати кооперативну квартиру?

Якщо вам належить продаж кооперативної нерухомості, і ви думаєте, що її приватизувати не потрібно, то глибоко помиляєтеся. Неважливо, продаєте ви двокімнатну або трикімнатну квартиру, і скільки вона коштує.

Справа у тому, що багато людей не розуміють, коли у нотаріуса відбувається скасування угоди купівлі-продажу кооперативної нерухомості. А все тому, що вона не приватизована. Кооперативна нерухомість для продажу повинна знаходитися у приватній власності.

Для 2019 року властива наступна процедура подачі документів: надати паспорт, ІПН, техпаспорт на квартиру, свідоцтво кооперативу про оплату, договір, підписаний із ним, та акт прийому-передачі кооперативної квартири.

Приватизація квартири 2019

Таким чином, державна нерухомість може перейти у приватну. Купуючи право на власність квартири, ви маєте можливість самостійно здійснювати певні дії: продавати житло, здавати у оренду, передавати у спадок.

Надавати документи на приватизацію не обов'язково самому особисто. Ви можете скористатися послугами третьої особи, людини більш компетентної у цих питаннях. Із огляду на існуючу у нас у країні бюрократію, він зможе прискорити процес приватизації. При необхідності звернення до суду можна оформити довіреність на представника та нотаріально завірити її.