Традиційно день вчителя в Україні відзначають у першу неділю жовтня, так як певної дати для цього свята виділено не було. У 2019 викладачі своє професійне свято зможуть відзначити 6 жовтня. Цей день завжди наповнений яскравими і добрими емоціями для викладачів та їхніх учнів.

Історія свідчить, що спочатку день вчителя стали відзначати в 1994 році, а саме завдяки ЮНЕСКО і Міжнародної організації праці. Згідно з рішенням ЮНЕСКО всесвітній день вчителя було прийнято відзначати 5 жовтня.

Коротка історія походження такого свята, як день вчителя. Коли відбулися деякі події в 1966 році в Парижі, а саме підписання документа про соціальний статус вчителя під час Спеціальної міжурядової конференції. Саме з цього виникнення такого свята можна було очікувати, звичайно ж з часом стали з'являтися різні традиції, торжества, які і стали основоположними для появи Дня вчителя.

День вчителя

Як святкують День вчителя?

З року в рік в це свято прийнято, що всі діти вітають своїх вчителів, серед подарунків в цей день частіше за все презентують: квіти, подарунки та організовують веселі, наповнені позитивом святкові концерти. У багатьох школах і вищих навчальних закладах прийнято на честь святкування проводити - День самоврядування. Детальніше про те, що собою являє день самоврядування. У цей день прийнято учням старших класів, в основному 10 і 11 вести уроки у малюків протягом одного дня. Створення такої атмосфери дозволить трохи розкутіше почувати себе учням молодших класів, а учні старших класів зможуть відчути на собі всю ступінь відповідальності, яка завжди лежить на вчителеві. День проходить весело в святковій атмосфері, старшокласникам дозволено поставити кілька вищих оцінок, тим учням, який найуспішніше могли себе зарекомендувати. Для старшокласників цей день як досвід в ролі "Вчителі мрії", ті хто надалі хочуть пов'язати своє життя з викладанням і вступити педагогічний інститут, можуть в цей день випробувати себе і перевірити сили. Найчастіше урок в це святковий день проходять в ігровій формі, і запам'ятовуються як для дітей, так і для їх новообраних викладачів веселими і розважальними.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Звичайно ж не кожному старшокласнику вдається домогтися тиші і поваги до себе, деякі учні не втрачають можливості і створюють шум під час проведення уроків, а це як відомо заважатиме іншим учням у класі і новообраним викладачам так само. Ті старшокласники, які мають досвід річної практики в таборі, без праці можуть впоратися з такими веселими учнями, і не допустити виникнення шуму і зайвих балачок в класі.

Як святкують День вчителя?

Так само якщо учням сподобався їхній учитель у цей день, вони безсумнівно будуть за ним сумувати, і часто згадувати протягом навчального року. У будь-якому випадку цей день наповнений великою кількістю нових знайомств, для кого - то це просто веселий урок, а для кого-то досвід спробувати себе в ролі викладача.

Навіть під час змін старшокласники - викладачі не розлучаються зі своїми підопічними, несучи відповідальність за них на протязі всього навчального дня.

Святкується цей день в кожному навчальному закладі: шумно, весело, емоційно. Учні готують сюрпризи для своїх викладачів, репетируючи протягом декількох тижнів залишаючись після уроків. Дуже актуальною в цей день стає від учнів відео презентація в якій вони дружно вітають своїх викладачів, часто в гумористичній формі, такий подарунок запам'ятовується на довше і напевно не залишить нікого байдужим.

Як святкують День вчителя в різних країнах

На сьогоднішній день не секрет, що робота педагога є одною з найбільш складних, відповідальних, але в той же час затребуваних професій. Учитель працює з тією базою знань, яку батьки дали дітям з перших років життя, по допомагає освоїти їм нові знання, які допоможуть освоїться в подальшому дорослому житті. Ця нелегка праця вартий поваги, тому не варто ігнорувати таке свято.

Так наприклад День вчителя в Росії відзначають 5 жовтня, яке - то час назад в плоть до 1994 року Росія відзначала це свято в першу неділю жовтня. Але після указу президента «Про відзначення дня вчителя» було прийнято рішення закріпити одну дату за цим професійним святом, їм стало 5 жовтня. Традиції свята тут також схожі з нашими, в цей день практикується передача повноважень органам самоврядування в школах, всі уроки скорочені і кожен з них наповнений позитивом і веселощами, учні та їх батьки, радісно з самого ранку ходять з букетами і вітають своїх викладачів.

У колишніх республіках Радянського Союзу, а саме в одинадцяти арабських державах з року в рік свої вчителів прийнято вітати 28 лютого. У число таких країн входять: Алжир і Туніс, Марокко та Лівія, Єгипет і Йорданія, Об'єднані Арабські Емірати і Саудівська Аравія, Бахрейн, Ємен і Оман.

Відзначати свято в першу неділю жовтня прийнято в таких країнах: Казахстан, Латвія, Білорусь, Киргизстан і Україна.

Як святкують День вчителя в різних країнах

У Центральній Америці наприклад, всі свята відзначаються абсолютно в інші дати, наприклад, для привітання вчителів тут виділено день 22 грудня. Мексика відрізняється практично віковою історією вшанування освітян, це прийнято робити 15 травня.

У Бразилії, наприклад, вітають вчителів і висловлюють їм свою повагу 15 жовтня, а Аргентина для такого свята виділила 11 вересня. Перу і Чилі взагалі зовсім іншим чином розподілили дні для цього свята, в Перу свято проводиться 6 липня, а в Чилі - 10 грудня. Венесуела в свою чергу розпорядилася вітати своїх викладачів 15 січня, цей день був приурочений до дня утворення першого профспілкового об'єднання педагогів. В Еквадорі свято прийнято відзначати 13 квітня.

Днем Вчителя в США прийнято вважати вівторком першої повноформатної тижні в травні, в Ізраїлі це свято вступив в силу зовсім недавно, а саме в 2013 році, його святкування з року в рік переносять на іншу дату. Розвитку даного свята в Австралії перевершило всі очікування, так в останню п'ятницю жовтня проводяться у карнавальна хода, салют, а вся підготовка вміщує в себе яскраву вуличну ілюмінацію. Нова Зеландія виділила для вчителів і їх професійного свята 29 жовтня.

Китай в свою чергу щорічно проводить свято 10 жовтня. Вчителю в Тайвані був виділений день 28 вересня, а в Індії свято відзначається 5 вересня.

Кілька фактів про професію вчителя

Посада викладача це неймовірна праця, вони роблять великий внесок в розвитку кожної дитини в своєму класі, допомагаючи йому оволодіти знаннями і увійти в дорослий світ серйозним і мудрим чоловіком.

Пропонуємо ознайомитись з такими фактами даної професії:

  • Вчителі є одною з найдавніших професій, з історії відомо, що перші навчальні заклади з'явилися в країнах Стародавнього Сходу ще в IV-V тисячолітті до нашої ери;
  • Стародавня Греція визначенням - викладач, називала рабів, які охороняли і виховували хлопчиків до їх надходження в школу;
  • Найбільша кількість учнів в Бразилії, де в середньому припадає 32 учні на одного вчителя, для порівняння в Португалії - всього сім;
  • На сьогоднішній день середній вік вчителів варіює в такий спосіб: максимум відзначений в Італії (48,9 років), Естонії (47,9 років), Болгарії (47,4 років), а вчителі більш молодого віку викладають в школах Малайзії (38,9 ), Абу-Дабі (38,7) і Сінгапуру (36).