Електронні платіжні системи набирають все більшої популярності по всьому світу, Україна також не стала винятком, адже українці охоче користуються електронними гаманцями для оплати товарів або послуг. Але частина з існуючих електронних гаманців стала під забороною для жителів України. У статті докладніше як створити електронний рахунок як ним користуватися та яких електронних систем потрібно уникати.

Що собою являють електронні гроші?

Електронні гроші це власне такий же еквівалент і міра вартості, як і звичайні гроші, які ми звикли тримати в руках. Функція у них однакова - оплачувати товари або послуги. Згідно з нинішнім законодавством електронні гроші не підлягають оподаткуванню.

На сьогоднішній день електронним платіжкам є альтернатива, яка має назву інтернет-банкінг. Ця система являє собою дистанційне банківське обслуговування, а також доступ до своїх рахунків і проведеним операціям. Але не всі постачальники послуг можуть проводити розрахунки через банк, маючи на це свої причини. Тому на допомогу і приходять електронні гроші, користування якими вигідне і дуже зручне.

Електронний гаманець, як і звичайне портмоне має свій резерв, який або поповнюється, або тимчасово пустує до внесення нових засобів. Так, людина має особистий рахунок через який вона проводить різні операції. Що б гаманець функціонував людині необхідно покласти на нього реальні гроші, які всередині системи відповідно до чинного курсу проведуть обмін на інтернет валюту. Після цього людина може здійснювати ряд операцій, з яких контрагент отримує електронну валюту.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Топ електронних систем діючих в Україні

Нині електронний гаманець можна завести далеко не в кожному сервісі, так як не всі електронні платіжні системи доступні для користування в нашій країні. Проте в Україні досить електронних гаманців і навіть складений топовий список сервісів в яких можна створити свій електронний рахунок.

Законну першість серед електронних сервісів очолює портал webmoney. На сьогоднішній день цей онлайн сервіс є лідером на фінансовому ринку. Перевага цього сервісу в тому, що користувач може створити не один електронний гаманець, а ту кількість, яка необхідна конкретному користувачеві. Кількість електронних гаманців може залежати від потреб використання фінансів в різних валютах, в тому числі і криптовалют, а також цінних металів. Здійснюючи ту чи іншу операцію, в разі помилки людина не зможе повернути платіж. З одного боку це можна вважати мінусом, а з іншого боку це великий плюс, адже система здійснює всі транзакції буквально в той же момент, як тільки проведена оплата. За кожну операцію проведену через вебмані, система бере свою комісію в розмірі 0,8%. Коли проходить реєстрація при створенні свого онлайн рахунку майбутньому користувачеві необхідно надати персональні дані з документальним підтвердженням їх. Основна частина клієнтів, які проводять платіжні системи через webmoney, відгукуються про неї позитивно. Варто також підкреслити, що тільки ті користувачі, які пройшли ідентифікацію можуть віртуальні кошти вивести в реальні.

Друга за популярністю електронна система Яндекс.Деньги. (Money.yandex.ru) Ця система комерційна і не є банківською організацією. На вибір клієнт може створити анонімний або іменний, а також ідентифікований через документи інтернет рахунок і гаманець відповідно. Втім, варто зазначити, що в зв'язку з неспокійною військово-політичною ситуацією в країні деякі користувачі відмовляються від використання цим сервісом і переходять на будь-який інший, так, як портал Яндекса має повну приналежність до російського співтовариства. Втім не дивлячись на заборону портал як і раніше працює.

Сервіс PayPal. Ця електронна система розрослася на стільки, що отримала свою затребуваність і на міжнародному ринку. Через цей сервіс роблять оплату покупок, а також в прискореному темпі можна переказати кошти. Багато українців облюбували цю систему, так як за допомогою смартфона можна оплачувати покупки в продуктових і торгових центрах без використання банківських карт. Це дуже швидко і для користування необхідна лише установка самого сервісу, а також в момент проведення оплати смартфон повинен бути розблокований. Перевага системи в тому, що всередині країни з рахунком PayPal транзакції в системі будуть проводитися абсолютно безкоштовно. Якщо ж клієнту необхідно зробити ту чи іншу операцію через з прив'язаною до системи банківською карткою, то за це буде стягуватися окрема плата. Комісія на проведення цих операцій становитиме 3,4% + 4 грн. за кожну проведену операцію.

Онайн сервіс Qiwi

Частина користувачів вибирають ківі гаманець так як, щоб зареєструватися на цьому сервісі дозволені мінімальні умови і майбутньому клієнтові досить ввести свій номер мобільного і на цей номер прийде код, який майбутній користувач повинен внести в систему. Правда в такому випадку у користувача буде статус «Мінімальний». При необхідності він може це змінити пройшовши процедуру ідентифікації. Тоді статус користувача зміниться на «Основний» або ж «Професійний». Користувачі відгукуються про цей ресурс теж позитивно, тим більше що ця платіжна система пропонує обзавестися безкоштовною персональною картою, яка буде пов'язана з онлайн гаманцем.

Інша електронна система Payeer залучає своїх користувачів тим, що з її допомогою можна переказувати кошти в більш ніж 200 країн світу. І це можна робити не одним способом, таких способів налічується як мінімум кілька десятків. Про систему паеер відгукуються позитивно, так як через портал можна випустити персональну безкоштовну карту, через яку можна виводити кошти і не платити ніяку комісію.

Vodafone Pay новий електронний додаток, який відносно недавно був введений в фінансову українську спільноту. Це свого роду універсальний цифровий гаманець від Водафон. За допомогою цього сервісу через смартфон можна оплачувати послуги, купувати той чи інший товар, а також провести поповнення рахунків на номери будь-якого оператора, переводити необхідні кошти. Український користувач вже оцінив перевагу системи, так щоб стати клієнтом цього сервісу людині не обов'язково бути користувачем мобільного оператора Водафон, це може бути клієнт будь-якого іншого мобільного зв'язку. Також користувачем Vodafone Pay може стати клієнт будь-якого банку: «Приватбанку», «Укрсиббанку», «Ощадбанку», «Пумббанка» або будь-якого іншого. Водафоноівська система об'єктивно оцінює технічний прогрес і розуміє, що часи, коли телефон потрібен був тільки для розмов з іншим користувачем вже давно в минулому, тому вони вирішили створити такий великий ресурс. Ця електронна система максимально відкрита і проста в користуванні. Наприклад, поповнити рахунок можна всього за три кроки, а щоб провести різні фінансові операції, то достатньо всього одного кліку. Але перед цим необхідно буде пройти процес інтеграції з цифровими гаманцями.

Плюси і мінуси користування електронними грошима

Проведення платежів за допомогою електронних гаманців вигідно тим людям, які часто роблять покупки або проводять ряд операцій через світову павутину інтернет.

Першим плюсом є відсутність податків за користування такими системами. Проводити операції через електронні гаманці дуже зручно адже це можна робити з будь-якого пристрою аби був доступ до інтернету. Використовувати їх можна необмежену кількість часу, тобто клієнтові не потрібно думати про те, що ось-ось закінчитися термін дії системи і йому потрібно буде екстрено завершувати всі операції і виводити кошти з електронного носія на справжній. Зручність ще й в тому, що платіжні операції дуже швидко проходять, на це необхідно від декількох секунд до декількох хвилин. Винятком є ​​ті операції, в проведенні яких необхідний посередник.

До негативних сторін електронної системи відноситься ідентифікація особистості. Основна частина сервісів для проведення ідентифікації запитує копії або фотографії документів, що підтверджують особу. Так як на сьогоднішній день не всі системи можуть дозволити собі електронну оплату, то відповідно і користувач не за всі послуги та товари може розрахуватися електронними грошима. Деякі системи мають великий відсоток комісії за здійснення тієї чи іншої операції, тому перш, ніж заводити гаманець в тій чи іншій системі необхідно ознайомитися з усіма положеннями, зокрема, з відсотками на здійснення операцій. Якщо ви втратите пароль, то на відновлення його знадобитися багато часу і потрібно пройти серйозну систему безпеки, яка, без сумніву запросить документи, що підтверджують особу.

Хто виявився під забороною

Зверніть увагу, що на сьогоднішній день діє заборона на користування такими платіжними системами в Україні: QIWI Wallet, Webmoney, Wallet one і Яндекс.Деньги. Нацбанк України поінформував про це всі фінансові підприємства.

Перераховані вище електронні системи потрапили під заборону не просто так, а в зв'язку з тим, що їх діяльність зовсім не координується з діяльністю Національного банку України. Тобто, вимоги і правила не узгоджені з національним банком. Якщо користувачами не буде виконуватися цей закон, то банк залишає за собою право не допускати перерахування грошових коштів і блокувати рахунки.

В голові виникає цілком закономірне питання як тоді деякі користувачі, жителі країни як і раніше використовують деякі з цих ресурсів для здійснення різних операцій. Вся справа в тому, що самі користувачі знайшли «лазівки» по типу VPN сервісу, а також інших серверів за допомогою яких користувачі все ж можуть відвідати відповідний портал і скористатися своїм електронним гаманцем. Також на плаву в Україні всі ці сервіси тримає ще й той момент, що частина цих сервісів перебувають в тісній співпраці з рядом міжнародних фінансових систем. І згідно з цими положеннями українці можуть як отримувати, так і відправляти кошти за допомогою цих систем, так як міжнародні фінансові організації не накладали інших санкцій на ці системи, як зробила тільки Україна.

Поради як вибрати інтернет-гаманець

Які б завдання не стояли перед користувачем для початку йому необхідно відкрити віртуальний рахунок. Щоб це зробити потрібно вибрати кращий, на його думку, електронний гаманець, через який він буде це робити.

Новому користувачеві необхідно детально ознайомитися з положеннями тієї чи іншої системи, особливу увагу необхідно приділяти положенню про відсотки за проведення різних операцій. Другий момент, який допоможе визначитися з електронною системою це відгуки вже реальних користувачів, які детально розкажуть про всі плюси і мінуси обраної системи.

Також слід звернути увагу на надійність системи, тобто скільки часу вона вже функціонує на фінансовому ринку і який рівень технічної підтримки вони готові надати.

Коли ж ви визначитись з електронним гаманцем, то слід вибрати як клієнт буде купувати електронну валюту. Зробити таке можна через термінали, банкомати, поповнення мобільного телефону, готівкою через відділення банків або за допомогою тих же терміналів.