У Києві стартував проект Kids Autism Music – це уроки музики для дітей з аутизмом. Його організаторами виступили МГО "Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму "Дитина з майбутнім", БО "Sport for peace" і "Kot Agency Group".

Знай.ua з'ясував, що першу пілотну групу склали 12 дітей віком від 5 до 12 років. Свою ефективність вона буде доводити два місяці. З 2020 року організатори планують збільшити набір, і інші діти зможуть приєднуватися до проекту.

Раз на тиждень діти проекту Kids Autism Music будуть індивідуально займатися з професійними педагогами – представниками Київського інституту музики ім. Р. Глієра та консерваторії, отримають індивідуальний план самостійної роботи і щотижневі завдання прослуховування класичних і сучасних музичних творів.

Організатори проекту пояснюють: таким чином, хочуть привернути увагу суспільства і батьків особливих дітей до потужного впливу музики, яка здатна змінити життя кожного на краще. Вона проникає в найбільш глибокі тайники мозку і душі, викликає дитину на діалог, спонукає спілкуватися, цікавитися, відгукуватися, вчитися керувати своєю увагою та емоціями, змінюватися і рости.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Музика, додають організатори, позитивно впливає на емоційний стан, а це - основа здоров'я людини.

"У 2017 році спільно з благодійною організацією "Sport for Peace" ми вирішили піти на серйозний експеримент і зробити джазовий концерт для дітей з аутизмом, - розповідає одна з організаторів проекту Kids Autism Music Катерина Кот. - Їх реакція виявилася дуже несподіваною – вони зацікавилися і проявили активність. Ми на власні очі побачили, наскільки музика позитивно впливає на дітей з аутизмом. Тому що діти, які раніше виявляли агресію, заспокоювалися, уважно слухали. Ті, які були більш пасивними, навпаки - активізувалися. Концерт тривав близько години і всі слухали, мов заворожені. Після нього діти проявили великий інтерес до інструментів. Їм хотілося доторкнутися до них, посмикати струни, пограти. З того моменту ми шукали можливості, щоб організувати уроки музики для дітей з аутизмом".

Співорганізатор проекту Наталія Мартіашвілі додає: "Наше головне завдання – розвинути здібності і соціалізувати особливих дітей за допомогою звуків і музики. Спочатку діти будуть навчатися азам фортепіано як індивідуально, так і працюючи в групах. В подальшому на заняттях ми плануємо взаємодіяти з дітьми максимально різними інструментами і звуками, шукати підхід до кожного і розвивати здібності залежно від природних даних і зацікавленості кожної дитини. Ну і обов'язково в наших заняттях буде спільний похід на концерт класичної чи сучасної музики, театр, балет, а може і оперу".

"Багато досліджень показали: під час гри на музичному інструменті, або навіть в процесі серйозного прослуховування музики, людина задіює всі методи дотику світу, одночасно працює ліва і права півкуля мозку, повністю задіяна як фізична, так і розумова та емоційна активність, - каже музикант і педагог Олексій Боголюбов. - Для мене різні стилі музики також асоціюються з різними рисами людського характеру, а відповідно з різним впливом на людину. Наприклад, класичну музику я сприймаю як справжні ліки. Джаз, в моєму розумінні, відповідає за інтелект".

Тим часом батьки особливих дітей очікують від Kids Autism Music не тільки позитивного впливу на їх дітей, але і розкриття їх талантів.

"Ми дуже чекали цього проекту, оскільки прослуховування відбулися рік тому, - говорить Світлана, мама дитини, яка буде займатися в музичній групі. – Під час відбору нам пропонували підігравати музикантові на маракасах. А після прослуховування дозволили доторкнутися до інструментів і навіть спробувати на них пограти. Мій син був просто у захваті. Я дуже сподіваюся, що цей проект розкриє його музичні здібності".

Нагадаємо, раніше Знай.uа розповідав, чому у всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму важливо надіти щось блакитне або синє.

Також повідомлялося, що музиканти з аутизмом справили фурор в Запоріжжі, виконавши світовий хіт на головній площі.

Крім цього, у Вінниці відкрили унікальний театр для дітей з синдромом Дауна та аутизмом.