На сьогоднішній день в українських школах навчається приблизно 17 тисяч дітей з особливими освітніми потребами. За участю уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби відбулася сесія з інклюзії Національної ради дітей та молоді.

Так, представники Національної ради дітей та молоді вивчали законодавство і тенденції розвитку інклюзії, аналізували міжнародний досвід, а також ділилися власним досвідом і планували специфіку роботи щодо запровадження інклюзивного навчання у школах.

До того ж, вони працювали над стратегічним планом щодо популяризації інклюзії, а також впровадження їх в українських школах. Крім того, повідомлялося про важливість комунікаційної політики і проведення тренінгів як для дітей, так і для їх батьків. Свої напрацювання діти продемонстрували міністру освіти.

"Діти - це справді ті, хто здатні допомогти провести зміни в системі освіти, зробити простір в школах безпечним і дружнім до всіх", - заявила Ганна Новосад.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Діти і молодь наголосили, що важливим і цінним є будь-яка дитина, навіть незалежно від того, який він з'явився на світ і який у нього вигляд. Адже у кожного є своя "родзинка" і кожен вимагає до себе поваги. Учасники даної сесії відзначили, що більшість людей не готові прийняти несхожих на себе через необізнаність, невміння знаходити спільну мову, страх. Внаслідок цього вважається дуже важливим вести роз'яснювальну роботу.

"Ми повинні давати дітям можливість впроваджувати свої проекти. Повинні підтримувати їх і допомагати. У нас, дорослих, є досвід. Але у дітей іноді є більше бажання і доброти. Діти вміють приймати інакшість, вони можуть навчити цьому дорослих. І поступово ми зможемо зробити українські школи доступними для дітей з особливими освітніми потребами", - підсумував Микола Кулеба.

Нагадаємо, що у Харків з робочим візитом прибула міністр освіти Ганна Новосад.

Як повідомляв портал Знай.ua, Новосад розповіла про те, що найближчим часом планується зустрітися з представниками пілотних шкіл, де діти рухаються на рік швидше, ніж у звичайних школах.

Також портал Знай.ua писав, що забрали прямо зі школи – маленька дівчинка пропала в Нікополі, батько просить усіх небайдужих допомогти в пошуках.