Міністр освіти Ганна Новосад розповіла, які зміни МОН планує в системі вищої та професійно-технічної освіти і що буде з Новою українською школою.

Про це нова міністерка МОН розповіла "Українській правді". В інтерв'ю йшлося про те, чи продовжуватиме нова міністерка розпочате попередньою командою, чому вона хоче змінювати дошкільну освіту, про фінансування університетів та про зарплату педагогів.

Зокрема, Ганна Новосад зазначила, що не пішла б працювати міністром МОН, якби урядова команда була іншою, ніж вона є зараз.

"Для мене було дуже важливо, що Лілія Гриневич, Павло Хобзей і Вадим Карандій та інші колеги, з якими я працювала, підтримували мене. Це надавало більшої впевненості в тому, що буде пул людей, які залишаться зі мною і працюватимуть далі та які мають авторитет у спільноті", - сказала Новосад

Нова українська школа

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За словами Новосад, НУШ буде збережена як пріоритет, додаватимуться певні рішення в інших сферах.

"Пришвидшити НУШ — це спробувати пришвидшити початок як базової, так і старшої профільної школи. Однак поки що немає відповіді, як ми це будемо робити. Ми маємо переконати всіх, що вчитися на рік довше — це класно. Зараз розробляємо різні сценарії, а потім представимо їх на широке громадське обговорення", - зазначила Новосад

Цифрова освіта

Новосад зазначила, що наразі ринок електронних підручників розвинутий погано. Тому просто так взяти і закупити їх, як паперові підручники —завдання не з простих. Тому, за словами міністра, потрібно відновити роботу над створенням єдиного освітнього ресурсу, який забезпечить пласт необхідних освітніх матеріалів, підручників, конструювання уроків, що дозволить кожному вчителю та учню мати свій освітній кабінет. Там можна буде готуватися до уроків тощо. Однак треба почати з базових речей — з доступу до інтернету, з наявності гаджетів.

Дошкільна освіта

"Прямого впливу на мережу дошкільних закладів у нас немає. Ми не зможемо прямо вплинути на те, аби стало більше садочків. Треба буде тісно працювати з місцевою владою, переконувати їх, що потрібно більше місць. Хочемо почати з загальної концепції дошкільної освіти, яка б привернула увагу суспільства, політиків, батьків, управлінців до того, що це має бути пріоритетом у сфері освіти", - сказала Новосад

Про профтехнічну освіту

"Ми дуже б хотіли перевернути піраміду, коли у нас величезний відсоток йде в заклади вищої освіти, а всього близько 30 відсотків йдуть до закладів професійної освіти. Це неправильно — багато дітей втрачають можливість отримувати в майбутньому кращу зарплату. Зміст програм і самі напрями підготовки мають бути більш гнучкими, більш сучасними — це те, над чим ми будемо працювати. Зараз у нас понад 700 закладів професійно-технічної освіти. Маємо сконцентруватися на тому, щоб інвестувати держкошти в меншу частину закладів професійної освіти, але найкращих".

Про вищу освіту

За словами нового міністра МОН, на фінансування закладів вищої освіти повинні впливали показники працевлаштування випускників, якість наукової діяльності університету, присутність у міжнародних рейтингах та ін.

"Наша мета — аби ректор був справжнім менеджером, якого держава наймає, щоб управляти закладом вищої освіти, і може вимагати від нього певних показників якості. У контракті кожного ректора має бути чіткий перелік KPI, яких він повинен досягати. МОН має моніторити, чи справді це робиться, чи досягає університет своїх стратегічних цілей, - сказала Новосад.

Зарплата педагогів

Відповіла нова міністерка і на питання про заробітну плату педагогів. За її словами, міністерство дотримуватиметься положень Закону "Про освіту", де вказано, що до 2025 року найменший посадовий оклад педагога має становити чотири прожиткові мінімуми.

"Мінфін давав зведену інформацію з регіонів — це додатково майже 45 мільярдів гривень. Для нашої економіки це гігантські кошти, які треба звідкись витягнути, у когось їх забрати та віддати сюди. Як міністр освіти я була б дуже рада так зробити, але інші міністри, мабуть, не дуже зрозуміють. Працюємо з Мінфіном і премʼєром, щоб підвищити зарплати освітянам, але найближчим часом буде трошки інший інструмент, як це зробити. Точно вийдемо з рішенням до другого читання бюджету", - зазначила міністр.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018-го Міністерство освіти запустило пілотний проект під назвою "Нова українська школа".

Як повідомляв портал Знай.ua, у Зеленського готують повний перезапуск освітньої системи

Також Знай.ua писав, як на практиці працює нова школа та чи всі батьки та вчителі нею задоволені