Вже погад місяць українські діти навчаються за новою програмою, на яку Кабмін виділив майже 1 мільярд гривень. Ці кошти повинні бути спрямовані на новий освітній простір для першокласників: парти, дидактичні матеріали, комп’ютери.

Як на практиці працює нова школа та чи всі батьки та вчителі нею задоволені?

Наразі ще зарано говорити про переваги нової системи початкової освіти, втім недоліки кинулися в око з перших днів. Так, багато батьків скаржаться, що ніякої нової української школи по факту не з’явилося, - пише "Правда тут".

Підручники паперові й електронні

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще


Багатьом українським школярам довелося вперше сісти за парти взагалі без нічого: підручники для нової української школи більшість навчальних закладів просто не отримали.

"Директорка сказала, що підручників поки немає, але скоро будуть. Ось це "скоро" – триває місяць, плюс-мінус тиждень. У шкільній бібліотеці лишилися підручники з попередніх років для першокласників, але їх ніби вже не бажано використовувати", – скаржиться броварчанка Оксана, мати першокласника.

школа

Проблему з нестачею підручників визнає і міністр освіти Лілія Гриневич.

Новенькі посібники приходять до деяких шкіл лише в середині жовтня.

А поки потрібної літератури немає, в Міносвіти радять батькам завантажувати підручники з сайту МОН, мовляв, так навіть краще – дитині не потрібно носити з собою в портфелі важкі книги. Та й взагалі, перший місяць НУШ – ознайомлювальний, відповідно, книги дітям поки не потрібні.

Зазначимо, що Міністерство освіти та науки розмістило електронні підручники для 1, 2, а також для 4,5,7,8,9 та 10 класів на своєму сайті у відкритому доступі.

"Ми цього року відкрили електронну бібліотеку, – заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич. Але поряд з цим залишається і паперова книжка, тому що не всі діти зараз мають електронну книжку і можливість придбати такий девайс".

Старі/нові парти, олівці та ручки

Багато суперечок виникло і з приводу писання у першому класі простим олівцем.

"Але це виявилося зовсім не практично. Листи в зошиті перетворюються в одну суцільну сіру пелену, грифель часто ламається, іноді не розбереш, яка буква написана, адже від натиску олівця залежить жирність лінії", – говорять батьки першокласників.

"Моєму братові не зовсім зручно писати олівцем, адже в їх школі парти старі і поверхні в них не рівні, через це дитина, що тільки навчається писати, не може це робити. Олівець з рук випускає, адже ручку тримати зручніше", – додала жителька Броварів Юля, старша сестра першокласника.

Нагадаємо, до ЗНО додали ще один обов'язковий предмет.

Як раніше повідомляв Знай.ua, натовп школярів скалічив 11-річну дівчинку.

Раніше портал Знай.ua писав, що в школі Запоріжжя дітей терміново евакуювали через застосування газового балончика.

Дивіться: Нова українська школа. Чого чекати?