Українці вже більше місяця оформляють пенсії онлайн. У Пенсійному фонді (ПФУ) запевняють, що таку пенсію "в один клік" отримали більше тисячі українців. Однак не все так гладко, як задється на перший погляд. Без виплат можуть залишитися сотні тисяч фізичних осіб-підприємців.

Зараз такі бізнесмени платять єдиний податок (918 гривень станом на жовтень-2019). Саме цей податок і дає спрощенцям право на пенсію. Але для оформлення виплат потрібен і стаж – зараз це 26 років, але вимоги поступово посилюються, і до 2028 році для виходу на пенсію знадобиться вже 35 років трудового стажу. Але як ФОП може довести, що пропрацював досить довго, щоб отримувати пенсію?

Більшість ФОП пенсійного або передпенсійного віку скаржаться, що у ПФУ немає відомостей за період 90-х років. Ексбізнесменам доводиться проходити сім кіл пекла, щоб відновити документи - архіви, податкові інспекції. При цьому документи можуть бути втрачені, а деякі архіви і зовсім згоріли.

Що робити ФОПам?

З кожним роком Фопи, які не можуть вийти на пенсію, стає все більше. Зараз це люди, які починали бізнес в лихі 90-ті. Тоді бізнес відкривали 25-30-річні, і переважно від безвиході – роботи не було, заводи, фабрики закривалися. Зовсім скоро їм виповниться 60 років.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

А коли Фопів, яким відмовили в пенсії, набереться критична маса, це може загрожувати соціальним вибухом. Підприємці кажуть: якщо їх декларації про сплату внесків так і не знайдуть і якщо їм відмовлять у пенсії – вони вийдуть на мітинги.

Олена Бойко, заступник начальника ГУ пенсійного фонду України в Києві пояснює, якщо людина сумлінно дотримувався букви закону і своєчасно не зареєструвався у Пенсійному фонді, вчасно подавав звіти у Пенсійний фонд, платив внески, то таких проблем взагалі не буде виникати. Підприємців такі пояснення обурюють.

Близько 40% української економіки в даний час знаходиться в тіні. Це означає, що тисячі ФОП у державі працюють нелегально і не платять ніяких податків.

Нагадаємо, монетизація субсидій: як отримати компенсацію за комуналку готівкою в опалювальний сезон.

Як повідомляв Знай.uа українцям доведеться заплатити за пенсію, у Зеленського створили "другий рівень".

Знай.uа писав, пенсії, субсидії, допомога на дітей і багато що інше.