Люди зі шрамами часто комплексують через зруйновану зовнішність. Історії звичайних українців про способи прийняття себе стали темою антропологічно-візуального проекту No Matter журналістки Еліна Гард і фотографині Вікторії Рой.

Авторки проекту відзняли вже 13 учасників, ще близько семи зйомок у планах. Організатори хочуть організувати виставку фотографій по завершенні. До фотографій Вікторії Еліна бере у героїв та героїнь інтерв’ю, які будуть розміщенні у вигляді тексту на виставці поряд з і знімками.

Лєра, 22 роки. Опік внутрішньої сторони стегна.

"Мені було п’ять років. Мама посадила мене парити горло і випадково зачепила тарілку з водою, вона вилилася на мене…"

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Артем, 25 років. Шрам унаслідок підшкірної гематоми гомілки.

"Один мій знайомий почав називати цей шрам “колодязем”. Ми спочатку сміялися, але потім я втомився від цього. Я вирішив покласти край жартам і набив на місці шраму колодязь".

Аня, 31 рік. Шрам після видалення селезінки.

"Був невеликий удар. Я впала на спину. Нічого не заламала, не вдарилася головою. З моїм хлопцем було все гаразд. Що з мопедом, я не знала, але відчула, що всередині мене щось трапилося. Морозило, почався мандраж. Виявилося, що селезінка розірвалася, і мене миттєво відправили на операційний стіл".

Андрій, 27 років. Шрам від акулячого зуба.

"Мама запитала, хто це зробив. Я відповів, що сам. Вона сказала, що я ненормальний і вона поведе мене до психіатра. Але до лікаря ми так і не пішли. Пізніше, коли я працював у депо, то після роботи ми мали ходити з колегами в баню. Знайомим завжди казав, що втрутився в бійку і мене порізали ножем. Не хотів, щоб вони думали, що я якийсь кінчений".

Яна, 20 років. Сліди від червоного лінійного лишаю.

"Мені не можна було виходити на сонце, у мене дуже постраждала печінка, я не могла нормально їсти. Я жила з розумінням, що це залишиться в організмі і рано чи пізно перейде на серце чи живіт, і я помру. Це було пекло. Коли тобі ставлять діагноз, що ти можеш померти, але виявляється, що нічого страшного з тобою не відбувається, а в тебе на шкірі просто залишаються острівки, ти не зовсім паришся з цього приводу".

Альона, 24 роки. Опік обличч, живота і грудей.

"Я знайшла в собі сили пробачити батьків. Це був випадок, який ні від кого не залежав. Бувало, я ображалася, коли щось не виходило, і мені здавалося, що це через зовнішність. Але вони все зробили, щоб я була щасливою. І мене відпустила образа за те, що я неідеальна. Мама каже: "Не можна бути такою гарною, тому ми тебе трохи підправили".

Нагадаємо, у онкохворої Заворотнюк виявили містичну мітку: що ховалося на тілі "Моєї прекрасної няні".

Як повідомляв Знай. ua, сидяча робота - зло: робіть це кожні 30 хвилин, аби не перетворитися на "планктон".

Також Знай. ua писав, що астрономи відкрили гігантську планету, яка порушила всі космічні закони.